ECHO (Ruben Desiere)

ECHO_PosterEnkele jaren geleden ging regisseur Ruben Desiere ter voorbereiding van een fictiefilm (die zich in het Belgisch leger zou afspelen) twee weken de lessen volgen die alle nieuwe rekruten in Leopoldsburg krijgen, en mocht hij ook een bivak op het terrein volgen.

De beoogde fictiefilm raakte uiteindelijk niet gefinancierd, maar de rollenspellen en de ensceneringen die in de opleiding gebruikt werden, fascineerden Desiere zo dat hij besloot een documentaire te draaien over de basisopleiding van de rekruten in het Belgische leger: ‘ECHO’.

Verwacht echter geen opiniestuk over (noch een promofilm voor) het leger: ‘Natuurlijk heb ik vage persoonlijke ideeën over het leger,’ zegt Desiere. ‘Maar die zijn niet van dien aard dat ze interessant genoeg zijn om te delen via een film.’

Wat we in ‘ECHO’ wél samen met Desiere ontdekken is hoe jonge rekruten onder het gezag van commandant Walter Van Dyck hun opleiding krijgen: die is vooral gebaseerd op rollenspelen die hun toekomst als beroepssoldaat verbeelden, en op ensceneringen met een klank- en lichtspel tijdens het bivak.

Maar hetgeen wat aan de uiterst diverse groep jongeren moet aangeleerd worden is vaak zeer complex om op de heel korte tijd die beschikbaar over te brengen (Wat is ‘de vijand’? Wat zijn oorlogsmisdaden? Hoe ga je om met gezag?)

En bovendien is de oorlogsrealiteit voor ieder van ons vaak te abstract om ze ons écht te kunnen voorstellen: probeer maar eens de angst en de chaos van een Afghaans of Irakees slagveld te recreëren als je in een Limburgse gracht ligt, terwijl even verderop iemand de gazon rond zijn villa aan het maaien is…

Desiere observeert en documenteert uiterst nauwgezet de beoogde metamorfose, waarbij aan de rekruten een nieuwe manier van kijken, luisteren en denken wordt aangeleerd.

Het levert een unieke blik achter de schermen van de legeropleiding op, waarbij de weerbarstige, vredige en banale Belgische werkelijkheid geregeld voor een komische touch binnen de in Leopoldsburg geënsceneerde oorlogssituatie zorgt.
Aanrader!

ECHO
Regie: Ruben Desiere
B 2022, 74 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
– MAANDAG 17 APRIL 2023
om 19u00
– MAANDAG 17 APRIL 2023
om 20u30
- DINSDAG 2 MEI 2023 om 20u30 

De pers over ‘ECHO':
”ECHO’ is géén in testosteron drijvende reclamefilm voor het Belgische leger, maar een observerende, vaak grappige en verrassend ontroerende docu waarin prachtige tableautjes voorbijglijden’ (★★★½) - Humo
https://www.humo.be/tv/echo-is-geen-in-testosteron-drijvende-reclamefilm-voor-het-belgische-leger-maar-een-verrassend-ontroerende-docu~b2128ced/

Echo_1

‘Een puike, sluw observerende documentaire over het Belgische leger’ – Bruzz
https://www.bruzz.be/culture/film/echo-sluw-observerende-documentaire-over-het-belgisch-leger-2023-02-15

‘Het leger zoals het is’ – De Standaard
https://www.standaard.be/cnt/dmf20230219_97976826

Echo_2

Een uitgebreid interview met regisseur Ruben Desiere op Sabzian:
https://www.sabzian.be/text/het-leger-speelt-zichzelf

Een interview met Desiere op Bruzz:
https://www.bruzz.be/culture/film/ruben-desiere-mijn-documentaire-geen-promo-voor-het-leger-la-top-gun-2022-10-19 

Echo_3