DRIVE MY CAR (Ryusuke Hamaguchi)

drive_my_car_poster

Op veler verzoek voegen we nog een extra vertoning van de (welverdiende) Oscarwinnaar ‘DRIVE MY CAR’ aan ons programma toe!

In deze heerlijk meanderende prachtfilm maken we kennis met Yusuke, een succesvolle acteur en regisseur die een aanbod krijgt om op een festival in Hiroshima ‘Oom Vanya’ van Tsjechov te gaan opvoeren.

Omdat hij net een persoonlijk drama heeft meegemaakt, is hij daar niet écht happig op, maar aan de andere kant: het leven gaat door, en er moet natuurlijk wel brood op de plank komen.

Yusuke wil graag met zijn geliefde rode Saab 900 naar het festival rijden, maar door een akkefietje met de autoverzekering mag hij zelf niet aan het stuur zitten.
En dus krijgt hij een privé-chauffeur toegewezen: Misaki, een bijzonder zwijgzame jonge

vrouw, die hem tot aan de opvoering van het stuk overal naartoe zal brengen. Oók naar enkele pijnlijke plaatsen uit zijn verleden waar hij liever niet naar terugkeert.

Voor ‘DRIVE MY CAR’ werkte Ryusuke Hamaguchi een kortverhaal van grootmeester Haruki Murakami helemaal om tot een volstrekt unieke en adembenemend mooie roadmovie van ronduit epische proporties: een schitterende mijmering over de liefde, verlies, rouw, verlangen, hoop en (de onmogelijkheid tot) communicatie.
Over het leven, quoi.

De Beatles-song die Murakami’s kortverhaal en de film inspireerden (en de titel leverde) zult u in de film overigens niét horen: de rechten op de song bleken – o ironie – financieel niet haalbaar voor Hamaguchi.

Veel maakt dat niet uit: ‘DRIVE MY CAR’ is ook zonder The Beatles een prachtfilm geworden, die – het was u door De Mep van Will Smith en alle aandacht die dàt kreeg misschien helemaal ontgaan – terecht bekroond is met de Oscar voor Beste Internationale Film.

Voor wie na ‘DRIVE MY CAR’ nog een àndere prachtfilm van Hamaguchi wil zien, hebben we meteen al zijn even prachtige nieuwe ‘WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY’ klaarstaan (eigenlijk de film die hij net vóór ‘DRIVE MY CAR’ maakte, maar die door de lockdowns nu pas is uitgebracht).

DRIVE MY CAR
Regie: Ryusuke Hamaguchi
J 2021, 178 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
- DINSDAG 3 MEI om 19u30
- MAANDAG 23 MEI 2022 om 20u00

De pers over ‘DRIVE MY CAR':

‘Een uitzonderlijke film: een elegant en ingenieus bouwwerk dat steen voor steen wordt opgebouwd, en dat je uiteindelijk emotioneel omverblaast’  (★★★★) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/drive-my-car-de-poetische-murakami-verfilming-die-verraste-met-vier-oscarnominaties~b3d05673/

‘De dialogen zijn zo mooi dat elk wezen op aarde zijn adem inhoudt’  (★★★★) – Humo
https://www.humo.be/tv/de-dialogen-in-drive-my-car-de-verfilming-van-murakami-s-kortverhaal-zijn-zo-mooi-dat-elk-wezen-op-aarde-zijn-adem-inhoudt~bdef2ec8/

‘Mysterious and beautiful. Ryûsuke Hamaguchi reaches a new grandeur with this engrossing adaptation.’ (★★★★★) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2021/jul/14/drive-my-car-review-hamaguchi-murakami

‘Een prachtige mijmering over rouw en communicatie, en hoe goed je de ander – en ook jezelf – kan kennen. Heel gevoelig in beeld gebracht door Hamaguchi, soms zonder woorden, en soms net met heel uitvoerige, en scherp geschreven dialogen.’ - Klara
Herbeluister hier: https://klara.be/luister/select/espresso/drive-my-car-het-geheim-van-een-rode-saab

‘Behalve oogstrelende beeldpoëzie, is het verhaal ook een uitstekend staaltje plotmechaniek. Het knappe is dat ‘Drive My Car’ ondanks zijn speelduur geen grammetje vet heeft. Alles zit erin met een reden.’ (★★★★★)  – Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/15714