DOGMAN (Matteo Garrone)

Dogman

In het afgeleefde kustplaatsje Villagio Coppola baat de kleine, scharminkelige en wat naïeve Marcello een al even afgeleefd verzorgingssalon voor honden uit.

De zacht- en goedaardige Marcello probeert uit overlevingsinstinct met iedereen in het stadje op goede voet te staan, wat hem ook zeer aardig lukt.

Tot op een dag de kolossale Simoncino voor zijn deur staat, een maffieuze geweldenaar die net uit de gevangenis is vrijgelaten en die met zijn opvliegend gedrag de

hele gemeenschap terroriseert.

Omdat Marcello na zijn uren als bijverdienste weleens coke dealt, eist de aan het witte poeder verslingerde Simoncino nu dat “zijn leverancier” hem stante pede een grote hoeveelheid van zijn favoriete drug levert – op de poef, uiteraard, want betalen heeft hijal lang niet meer gedaan.

Probleem: hoe meer coke Marcello aan Simoncino levert, hoe meer losgeslagen, onhandelbaar en agressief de bruut wordt. Tot Simoncino’s eindeloze rij vernederingen en het geweld Marcello teveel worden, en hij besluit te reageren…

Met ‘Dogman’ maakt Matteo Garrone (‘Gomorra’) een film die zowel in de traditie van de maffiafilm, het Italiaanse neorealisme als van de droogkomische slapstick van Buster Keaton ligt.
Marcello Fonte is ronduit geweldig als het schriele onderdeurtje dat net één keertje te veel vernederd wordt door de maniakale cokesnuivende zot Simoncino (al even briljant vertolkt door de uit al zijn poriën geweld uitstralende Edoardo Pesce).

Hondsbrutaal en grappig tegelijk, rauw-realistisch maar ook sprookjesachtig: ‘Dogman’ valt niet in een hokje te catalogeren, behalve dan in het hokje ‘Topfilm’.

DOGMAN
Regie: Matteo Garrone
I 2018, 102 min.

Een interview met regisseur Matteo Garrone over ‘Dogman':

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 23 OKTOBER 2018 om 18u30
MAANDAG 23 OKTOBER 2018 om 20u30
MAANDAG 29 OKTOBER 2018 om 18u30

De pers over ‘Dogman':
‘Aangrijpend en ijzersterk’ – Humo
https://www.humo.be/humo-archief/392739/regisseur-matteo-garrone-over-dogman-overtuigend-rillende-chihuahua

‘Een strak en meeslepend verhaal’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/wanneer-de-emmer-der-vernederingen-vol-zit-b8ff0575/

‘Marcello Fonte is een kleine man maar een groot acteur’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/dogman

‘A terrific portrait of a criminal dogsbody’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2018/may/17/dogman-review-matteo-garrone

Bekijk de recensie van David Stratton: