Art & Film: THE VILLAGERS (Rinus Van de Velde)

RVDV_2019_A0.indd

Afgelopen september presenteerde Rinus Van de Velde bij Tim Van Laere Gallery zijn eerste filmproject: ‘The Villagers’, een 40 minuten durende film die deel uitmaakte van een totaalinstallatie waarbij de toeschouwer zich letterlijk in het universum van de kunstenaar kon begeven.

Die meesterlijke totaalinstallatie naar het Filmhuis halen lukt helaas niet, maar de film kunnen we u wél presenteren, in combinatie met een Q&A met Van de Velde. Zet u dus schrap voor een niet te missen Art & Film grand cru.

Dat Van de Velde de stap naar film maakte, lijkt voor wie zijn oeuvre volgde logisch: zijn bekende houtskooltekeningen lijken vaak op filmische scènes (of zelfs filmstills), en die

TimVanLaereGallerysfeer wordt nog versterkt door het gebruik van tekstflarden, die aan ondertitels doen denken.

In ‘The Villagers’ volgen we – in een aaneenschakeling van losse fragmenten – de levens van een reeks personages die in een klein dorpje leven.

Een belangrijke rol in de film is weggelegd voor de zeventien levensgrote sets waarin alles plaatsvindt, en waaraan Van de Velde twee jaar werkte: van de telefoon op het bureau tot het plakje cake in een café, elk detail is gemaakt van karton en legt zo het fictieve, gemaakte en onechte van het medium film bloot.

Alle personages worden vertolkt door Rinus Van de Velde zelf, zijn assistenten en vrienden, geen van allen professioneel opgeleide acteurs. Ook dat benadrukt nog eens de spanning tussen fictie en realiteit, en zorgt ervoor dat we als toeschouwer weinig houvast hebben.
Hoewel alles in ‘The Villagers’ vertrouwd voelt, is het tegelijkertijd allemaal duidelijk geworteld in nep, kopie en namaak.

ACADEMIE_logo_blauw_langART & FILM: THE VILLAGERS
Regie: Rinus Van de Velde
B 2019, 40 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 13 JANUARI 2020 om 20u30
ZATERDAG 15 FEBRUARI 2020
om 17u30

Ingeleid door Hans Martens, directeur van de Academie Mechelen.

Gevolgd door een Q&A met Rinus Van de Velde.

Met dank aan Tim Van Laere Gallery

Een Art & Film-vertoning i.s.m. Academie Mechelen

In de pers:
Knack interviewde Van de Velde over ‘The Villagers’:
https://www.knack.be/nieuws/belgie/tekenaar-rinus-van-de-velde-maakt-een-film-ik-wil-laten-zien-dat-alles-nep-is/article-longread-1504743.html

Herbeluister de ‘Pompidou’ op Klara over ‘The Villagers’:
https://klara.be/rinus-en-villagers

De Standaard over ‘The Villagers':
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190904_04592019

De Morgen interviewde Van de Velde over ‘The Villagers’:
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/mijn-kinderen-en-mijn-werk-staan-gedeeld-op-een-rinus-van-de-velde-maakt-eerste-film~b6612e13/

Presentatie Tim Van Laere Gallery:
https://www.timvanlaeregallery.com/rvdv-exh2019