16/1/2007: ANGEL FACE

Angel-Face-1952-6Met ‘Angel Face’ leverde de regisseur-acteur Otto Preminger in 1953 één van dé hoogtepunten uit zijn carrière af: een briljante film noir in de traditie van andere Preminger-meesterwerkjes als ‘Laura’ en ‘Fallen Angel’.

En aangezien het Brusselse Filmarchief onlangs besloot deze verbluffende filmklassieker terug in roulatie te brengen, kon het Filmhuis die kans natuurlijk niet laten liggen.

In ‘Angel Face’ speelt Jean Simmons de rol van Diana Treymane, de dochter van een miljonair die haar vader aanbidt en haar stiefmoeder vervloekt.

Het kindvrouwtje groeit uit tot een engelachtige femme fatale, die de chauffeur des huizes (een uitmuntende Robert Mitchum) in haar netten strikt: de man wéét dat ze gevaarlijk is, maar weigert te geloven dat ze haar stiefmoeder wil vermoorden. Ten onrechte, zo blijkt al gauw…

Schitterende vertolkingen van Simmons en Mitchum, prachtige fotografie van Harry Stradlin, de klassieke soundtrack van Dimitri Tiomkin en Premingers uitmuntende mise-en-scène maken van ‘Angel Face’ één van die films die u ooit gezien moét hebben.

ANGEL FACE
Regie: Otto Preminger
USA 1953, 90 min
Dinsdag 16 Januari 2007, 20:30