3 FACES (Jafar Panahi)

l_3-faces_affiche-70x100

De Iraanse regisseur Jafar Panahi begint steeds meer op de Roadrunner te lijken, de immer minzaam lachende cartoonfiguur die zijn snode maar domme achtervolger Wile E. Coyote elke keer opnieuw te slim af is. 

Het zit zo: eigenlijk kreeg Panahi acht jaar geleden van de ayatollahs een twintigjarig reis- en filmverbod opgelegd (wegens het verspreiden van ‘anti-Iraanse propaganda’) maar toch is ‘3 Faces’ nu zijn viérde film die in die periode met veel succes tot in de buitenlandse cinema’s geraakte.

Nu eens liet hij een film in een taart (!) naar het buitenland smokkelen, dan weer nam iemand een USB-stick met zijn nieuwe werk erop mee, en vervolgens maakte hij stiekem een film met zijn dashcam (het fantastische ‘Taxi Teheran’, waar hij dan nota bene ook nog eens de Gouden Beer mee won).

In zijn nieuwe ‘3 Faces’ draait alles rond twee vrouwen: één van die vrouwen is de Iraanse steractrice Behnaz Jafari, die op een dag een verontrustend videobericht krijgt van Marziyeh, een jonge fan van haar.

Marziyeh wil naar Teheran om daar aan het Conservatorium ook actrice te worden, maar dat is een plan waar haar oerconservatieve familie en omgeving radicaal tegen zijn. Uit het smartphone-filmpje blijkt dat Marziyeh niet alleen wanhopig is, ze lijkt zelfs zo radeloos dat ze zichzelf wil ophangen.

De door de boodschap uiterst verontruste steractrice laat meteen alles vallen en trekt samen met haar regisseur Jafar Panahi naar de afgelegen bergstreek van Nood-Iran, om uit te zoeken wat er met het meisje gebeurd is.

Daar worden de ster en de regisseur uit de hoofdstad door de plaatselijke bevolking onthaald op een mix van bewondering en afwijzing, al zijn ook zij allemaal bezorgd om het spoorloos verdwenen meisje…

Net als in zijn vorige films brengt Panahi in zijn ‘3 Faces’ een heerlijke ode aan de vrijheid en het humanisme, met dit keer een speciale focus op de kracht en inventiviteit van de Iraanse vrouwen.

Want terwijl Panahi in zijn vorige films (noodgedwongen) zelf de hoofdrol speelde, beperkt hij zich nu vooral tot de rol van chauffeur en observator op de achtergrond.
Iraanse topcinema op zijn best.

3 FACES
Regie: Jafar Panahi
Iran 2018, 99 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op::
DINSDAG 16 OKTOBER 2018 om 18u30
DINSDAG 16 OKTOBER 2018 om 20u30

Online is de film hier te zien: