25/2/2014: MORE THAN HONEY

Imkers en wetenschappers wereldwijd staan voor een enorm raadsel: overal sterven in snel tempo bijenkolonies uit, en alhoewel er verschillende theorieën over deze uitermate alarmerende bijensterfte bestaan, heeft voorlopig nog niemand met honderd procent zekerheid de oorzaak kunnen blootleggen.

Een vaststelling die de Zwitserse regisseur Markus Imhoof (zelf afkomstig uit een imkersfamilie) nieuwsgierig maakte: Imhoof ging op verschillende continenten op zoek naar de oorzaken van de massale bijensterfte, en kwam terug met ‘More Than Honey’, een uitermate boeiende én adembenemend mooi gefilmde documentaire.

 

De feiten die Imhoof in zijn documentaire bovenspit zijn vaak nogal onthutsend: in China blijken er bijvoorbeeld gigantische gebieden te zijn waar door het kwistig rondstrooien van pesticiden geen énkele bij meer rondvliegt, waardoor de mens er uit pure armoede dan maar zélf elk bloemetje apart moet gaan bestuiven – totale waanzin, uiteraard, maar wél een bittere realiteit.

We hoeven echter helemaal niet tot in China te trekken om alarmerende toestanden te zien: bij ons in Europa kunnen bijen bijvoorbeeld niet meer overleven zonder antibiotica – toch geen onbelangrijk detail wetende dat onze gevleugelde vrienden een cruciale rol spelen in de bevruchting van de natuur, en dus in onze voedselvoorziening.

Misschien wordt de sleutel voor de redding wel geleverd door de Afrikaanse bij (ook bekend als de ooit zo gevreesde killer bees), de soort die nog het best bestand blijkt tegen de uitroeiing die de bijen – en bijgevolg ook het voedsel van de mens – wereldwijd bedreigt.

MORE THAN HONEY
Regie: Markus Imhoof
SUI-D 2012, 95 min.
Dinsdag 25 februari, 20.30 u

Een organisatie i.s.m. VELT Mechelen 

Recensies:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/233247/more-than-honey

Herbeluister hier de uitzending van Ruth Joos (Radio 1) over ‘More Than Honey':
http://www.radio1.be/programmas/joos/more-honey

Cobra:
http://www.cobra.be/cm/cobra/film/1.1579801

Column van Jeroen Olyslaegers in De Morgen:
http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1596022/2013/03/14/Geen-enkele-honingbij-overleeft-nog-zonder-chemicalien.dhtml

De Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/wca_digi/film_detail/460/911266/More-Than-Honey.html