20/3/2012: CARNAGE

carnage-de-roman-polanski-10584752fiectKort samengevat: Bruno en Ferdinand zijn twee 11-jarige jongens die een stevige ruzie hebben gehad, en die is een beetje uit de hand gelopen: de ene heeft de andere met een stok twee tanden uit z’n bek geslagen.

De ouders van de twee besluiten samen te komen om ‘alles als volwassenen op te lossen’. Zo gezegd, zo gedaan!

Alleen blijkt zoiets in de praktijk toch soms iéts moeilijker te liggen dan vooraf gedacht…

Goed om weten: Jawel, ze bestaan, regisseurs die genoeg hebben aan één kamer en vier acteurs om een topfilm te maken: Roman Polanski is zo iemand, en het bewijs wordt geleverd in ‘Carnage’, een excellent en uitermate grappig Kammerspiel, toch voor wie van cynische humor houdt.

Nu moeten we er natuurlijk wel bij vermelden dat Polanski een beroep kon doen op het puikje van het acteursgild: Jodie Foster speelt de pannen van het dak als de fijnzinnige Darfoer-experte die eigenlijk gewoon een verschrikkelijke bitch blijkt te zijn, John C. Reilly doet niet voor haar onder in gevoelloosheid, Kate Winslet kotst zich de longen uit het lijf, en Christoph Waltz is al even klootzakkerig uitstekend als in zijn nazi-rol in Tarantino‘s ‘Inglourious Basterds’.
Heerlijke film!

En tot slot: De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Yasmina Reza. De fotografie is van Pawel Edelman.

CARNAGE
Regie: Roman Polanski
USA 2011, 79 min.
Dinsdag 20 maart, 20.30 u.