14/7/2013: SEARCHING FOR SUGAR MAN

Begin jaren ’70 maakte de singer-songwriter Sixto Rodriguez twee platen die wel prima kritieken kregen, maar die helaas voor geen meter verkochten. Tenzij dan – zonder dat hij het zelf wist – in Zuid-Afrika, dat toen nog gebukt ging onder de Apartheidsregime en de daaruit volgende internationale boycot. Rodriguez’ muziek werd er buiten zijn weten razend populair, terwijl hijzelf tot een mythe én inspiratiebron uitgroeide.

In de jaren negentig besluiten twee Zuid-Afrikaanse fans op zoek te gaan naar die mysterieuze man, van wie niemand weet of hij nog leeft, en van wie zelfs gefluisterd wordt dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben. Tot hun verbazing blijkt Rodriguez nog gewoon in Detroit te wonen, waar hij na het mislukken van zijn muziekcarrière de meest uiteenlopende bezigheden heeft  gehad, van sloper tot filosofiestudent….

Regisseur Malik Bendjelloul verfilmde de bizarre Zuid-Afrikaanse successtory van Sixto Rodriguez op zo’n geweldige, inventieve wijze dat de man en zijn muziek ondertussen een wereldwijde successtory zijn uitgegroeid.

De film zelf werd volkomen terecht bekroond met (o.a.) een Oscar én een BAFTA voor Beste Documentaire. Niet te missen, vooral voor wie Sixto’s muziek nog niet kent!

SEARCHING FOR SUGAR MAN
Regie: Malik Bendjelloul
UK/Zweden 2012, 86 min.
zondag 14 juli, MEC, 20.30 u
Inkom: 5 euro (apero inbegrepen)