C’EST ARRIVÉ PRES DE CHEZ VOUS (Rémy Belvaux, André Bonzel & Benoit Poelvoorde)

De nationale feestdag: daar hoort uiteraard een nationale klassieker bij, en dus brengen wij u een feestelijke reprise van ‘C’est arrivé près de chez vous’, met kilometers voorsprong de zwartste komedie die ooit in dit land gemaakt is.

Voor wie het niet zou weten: ‘C’est arrivé’ is een Jambers-achtige fake documentaire waarin een cameraploeg het dagelijks bestaan van de seriemoordenaar Ben volgt (overigens op magistrale wijze vertolkt door Benoit Poelvoorde).

De ploeg volgt hoe Ben voor zijn job postbodes, vrouwen, kinderen, migranten en bejaarden neerknalt, en zich na zijn werkuren op de poëzie stort.
En bovendien is Ben ook nog zo iemand die over élk onderwerp een duidelijke mening heeft, iets waar de reportagemakers uiteraard graag op inspelen.

‘C’est arrivé’ werd destijds zonder budget en in zwart-wit gedraaid, maar dat verhoogde in dit geval alleen maar de sinistere kwaliteit van de film.
De troosteloze Waalse decors, het wonderlijke naturel van de acteurs (allemaal vrienden en familieleden van de makers), de pikzwarte dialogen en dito humor deden de rest: de film groeide in no time uit tot een ware internationale cultklassieker, die schaamteloze “human interest” tv-makers genadeloos te kakken zet.

Absoluut niks voor gevoelige zielen (de film dateert van voor de Dutroux-affaire en de beruchte “vuilniszakmoorden” rond Bergen), maar voor alle anderen valt hier een meesterwerk van hondsbrutale, inktzwarte humor te ontdekken.

C’EST ARRIVE PRES DE CHEZ VOUS
Regie: Rémy Belvaux, André Bonzel & Benoit Poelvoorde
B 1992, 95 min.

Opgelet: de film bevat choquerende scènes; kinderen niet toegelaten.

DE FILM IS ONLINE HIER TE ZIEN:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
ZONDAG 21 JULI 2013 
om 20u30

Vertoning in het MEC aan de Oscar Van Kesbeeckstraat.