UN TRIOMPHE (Emmanuel Courcol)

un-triompheEtienne is een voormalige succesacteur wiens carrière helemaal in het slop zit, en die het hoofd boven water probeert te houden door zakenlui onnozele workshops haka-dans te geven om hun agressie kwijt te raken.

Op een dag komt daar via een vriend een tweede bijverdienste bij, wanneer hij in de gevangenis een theaterworkshop mag gaan geven.

Met zijn hart is hij er aanvankelijk niet bij (hij doet de klus eigenlijk alleen maar uit financiële noodzaak), maar gaandeweg wordt hij aangenaam verrast door het acteertalent van enkele van de bajesklanten.

Enthousiast overtuigt hij de directie van een gek plan: als hij met zijn bonte cast nu eens

het absurdistische ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett op de planken zou brengen?

Het wilde idee groeit uit tot zo’n triomf uit dat ze van de gevangenisatoriteiten toestemming krijgen om het niet bij één voorstelling te houden, maar er een heuse toernee aan vast te knopen.
Maar wat heb je als acteur aan het applaus als je na elke succesvertoning opnieuw achter e tralies moet?

‘Un Triomphe’ is losjes gebaseerd op het ware verhaal van de Zweedse acteur-regisseur Jan Jonson, die met een stel gevangen ooit écht ‘Wachten op Godot’ op de planken bracht: hoe dat afliep gaan we niet verklappen, alleen dat het misschien toch wel iets anders verliep dan u zou verwachten.

‘Un Triomphe’ is een fijne, luchtige en grappige feelgoodmovie met een bijzonder warm hart. Ideaal voor de donkere kerstperiode, dachten wij.

UN TRIOMPHE
Regie: Emmanuel Courcol
F 2020, 105 min.

Deze film werd door Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 14 DECEMBER 2021 om 19u30
MAANDAG 20 DECEMBER 2021 om 19u30