TODO SOBRE MI MADRE (Pedro Almodovar)

TodoSobreMiMadreDe verpleegster Manuela is een ploetermoeder die haar tienerzoon Esteban sinds zijn geboorte helemaal alleen heeft opgevoed.

Wanneer de twee samen naar een theatervoorstelling van ‘A Streetcar Named Desire’ gaan, slaat het noodlot toe: op het moment dat Esteban de straat overloopt om een handtekening van zijn favoriete actrice te vragen, wordt hij voor de ogen van zijn moeder gegrepen door een voorbijrijdende auto…

Manuela geeft toestemming het hart van haar overleden zoon voor orgaandonatie te gebruiken, en besluit hem te eren door in Barcelona nog één keer zijn (voor hem verborgen gehouden) vader te gaan opzoeken: de travestiet Lola, die ondertussen vele geslachtsoperaties heeft ondergaan.

arsenaal_lazarus‘Todo Sobre Mi Madre’ is Almodovars ultieme ode aan de vrouw, in àl haar vormen en verschijningen: de zoektocht naar de vader van Esteban leidt Manuela naar lesbische actrices, prostituees, drag queens en transseksuele ex-mannen, maar evengoed naar een zwangere non (geweldige rol van de jonge Penelope Cruz!)

Tegelijk is ‘Todo Sobre Mi Madre’ Almodovars eresaluut aan zijn favoriete actrices en de grote vrouwenrollen uit de filmgeschiedenis: de film is dan ook opgedragen aan Bette Davis, Romy Schneider en Gena Rowlands, met misschien wel de mooiste dedicatie uit de filmgeschiedenis – blijf vooral zitten tot het einde om ze te lezen!

‘Todo Sobre Mi Madre’ is Almodovars absolute meesterwerk, en zorgde destijds voor zijn doorbraak bij het grote internationale publiek (al kon u zijn werk in het Filmhuis natuurlijk al jaren eerder ontdekken): een unieke film vol kleurrijke personages, uitzinnig in beeld gezet en voorzien van een bijna hilarisch melodramatische plot, maar tegelijk toch gevoelig, aangrijpend en troostrijk.

Met een excellente Cecilia Roth als de moeder, en Marisa Paredes als de steractrice.
Het fantastische camerawerk is van Affonso Beato.

Bekroond met zowel de Oscar als de Golden Globe voor de Beste Niet-Engelstalige film, plus de prijs voor de Beste Regie in Cannes (en zo ongeveer elke andere denkbare prijs).

TODO SOBRE MI MADRE
Regie: Pedro Almodovar
E 1999, 101 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 5 MAART 2018 om 20u30.
AFF_MUY COMPLICADO_DEF

Vertoning in samenwerking met Arsenaal/Lazarus n.a.v. hun voorstelling Muy Complicado’, die geïnspireerd is door het werk van Almodovar.

Een voorstelling van en met Laurence Roothooft, Els Olaerts, Steven Beersmans, Isabelle Van Hecke en Randi De Vlieghe.

De pers over ‘Todo sobre mi madre':
‘Met ‘Todo sobre mi madre’ heeft Almodovar niet alleen zijn meest ingetogen, maar ook zijn beste film gemaakt.’ - De Filmkrant
http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk209/todosobr.html

‘Straffe acteerprestaties, gevoelige beeldvorming en vooral een aangrijpend scenario, zo eentje waar je veel troost uit kan halen in moeilijke tijden. Een ontroerend goed over moeder-proberen en moeder-zijn.’ – Enola
http://www.enola.be/film/recensies/15189:todo-sobre-mi-madre

”Todo sobre mi madre’ is Almodóvar’s masterwork, a spectacular synthesis of everything that has always interested him, imbued with a new tenderness. Few melodramas with such tragic underpinnings have ever made me feel so intensely happy.’ – Entertainment Weekly
http://ew.com/article/1999/11/26/all-about-my-mother-5/

‘It’s a masterpiece, an instant classic’ – The Independent
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/film-the-man-who-loves-women-1116405.html