Maandag 29/1/2018: RABOT

1 RABOT_POSTER_lightTwee vertoningen!
MAANDAG 29 JANUARI
om 18u30.
MAANDAG 29 JANUARI om 20u30.

—-

Meer dan veertig jaar lang torenden drie sociale woonblokken hoog boven de Gentse Rabotwijk uit.

Toen documentairemaakster Christina Vandekerckhove hoorde dat deze beruchte Rabottorens tegen de vlakte zouden gaan, besloot ze zich er twee jaar lang te nestelen en een documentaire te maken over de laatste bewoners: een bonte verzameling zogenaamde ‘sociale gevallen’, van ex-daklozen en ex-gedetineerden tot verslaafden, verarmde en vereenzaamde gepensioneerden, psychiatrische patiënten en van overal ter wereld aangespoelde vluchtelingen – allemaal samengepropt in het afgeleefde decor.

‘Als je teveel vogels in een volière steekt, pikken ze elkaar dood,’ zegt een man in de film, en in de Rabotvolière is dat duidelijk niet anders. Dit zijn mensen die zelf zo erg
door het leven getekend zijn dat ze compleet onverschillig zijn geworden voor de ellende van hun naasten: wanneer een dronken man hopeloos wankelend en vallend de voordeur probeert te bereiken, kijken zijn buren onbewogen toe – ieder voor zich en God tegen ons allen.

Gelukkig is er tussen alle grote ellende rabot_1689288634264448958_nook veel plaats voor klein geluk, humor en hilarische (vaak politiek zéér incorrecte) uitspraken van de bewoners die geen blad voor de mond nemen.

Bovendien weet Vandekerckhove de kijker ook vormelijk te raken: de strak gecomponeerde beelden maken haar rauwe maar prachtige portretten alleen nog maar krachtiger.

‘Rabot’ maakte al diepe indruk op het publiek bij de wereldpremière op het Film Fest Gent, en we kunnen u garanderen dat dat bij de bioscooprelease nu niet anders zal zijn: een magistrale documentaire.

Met muziek van Stijn Ylode de Gezelle en Madensuyu.

RABOT
Regie: Christina Vandekerckhove
B 2017, 93 min.

MAANDAG 29 januari
TWEE VERTONINGEN!
Vertoning 1 om 18u30.
Vertoning 2 om 20u30.

De pers over ‘Rabot':

Een VRT-interview met Christina Vandekerckhove over ‘Rabot':
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/14/vandekerckhove—probeer-als-maker-niet-mijn-idee-op-te-leggen-a/

HLN sprak met de 86-jarige Albert van Holsbeke, één van de bewoners die te zien is in de film: “Ik blijf hier tot de laatste man.’
https://www.hln.be/regio/gent/-ik-blijf-hier-tot-de-laatste-man~ac4f7540/

‘Een rauw en tegelijkertijd aandoenlijk beeld van het leven in de beruchte woontorens.’ – Schamper
https://www.schamper.ugent.be/editie/584/artikel/eindhalte-rabot

‘Een aandoenlijk, barmhartig afscheid van een blokkendoos vol miserie’ (****) – K.U.T.site
http://www.kutsite.com/recensie/rabot