THEEB (Naji Abu Nowar)

110431_originalEén van dé debuutfilms van het afgelopen jaar komt uit Jordanië: ‘Theeb’ van Naji Abu Nowar is een film die door de fabelachtige woestijnsetting en schitterende fotografie meteen herinneringen oproept aan ‘Lawrence of Arabia’ (beide films zijn opgenomen rond Wadi Rum), maar die zich door de inhoud in de traditie van de grote, klassieke westerns plaatst, én waarin bovendien een prachtig coming of age-verhaal verweven zit.

De film draait rond de bedoeïenenjongen Theeb: wanneer ze in hun woestijnkamp bezoek krijgen van een Engelse soldaat en diens Arabische gids, worden die twee zoals de bedoeïenentraditie dat wil gastvrij ontvangen.

Eveneens volgens die traditie moet Theebs oudere broer de gasten begeleiden naar de dichtstbijzijnde waterbron, maar de jonge Theeb kan het niet laten hen stiekem te volgen doorheen de woestijn: een levensgevaarlijke vergissing, zo blijkt al snel.

Hoewel ‘Theeb’ een lowbudget-productie is die grotendeels met amateuracteurs werd opgenomen, ziet deze adembenemend mooie film er stukken beter uit dan de meeste Hollywood-miljoenenproducties: een waar huzarenstukje van de in Engeland geboren Naji Abu Nowar.

Bovendien waakte Nowar er minutieus over dat de – in de Arabische wereld vaak fout weergegeven – bedoeïenencultuur zo authentiek mogelijk in beeld werd gebracht, en weet hij het geheel van de eerste tot de laatste seconde spannend te houden.
Geloof ons: dit is verplichte kost, folks!

THEEB
Regie: Naji Abu Nowar
Jordanië 2015, 98 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 3 NOVEMBER 2015 om 20u30

‘Theeb’ in de pers:

Recensie in De Morgen:
‘Een intiem ‘coming-of-age’-verhaal met imposante locaties.’ (****)
http://www.demorgen.be/film/-theeb-intiem-coming-of-age-verhaal-met-imposante-locaties-en-historische-achtergrond-a2420186/

Recensie op Filmtotaal:
”Theeb’ is een film zoals er maar weinig gemaakt worden, vol ouderwetse spanning en een hoog cinematografisch gehalte.’ (****)

http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=44648

Recensie en historische achtergrond op Historiek.net:
‘Een film die men zeker niet mag missen.’

http://historiek.net/theeb-bloeddorstig-woestijn-drama-met-scherpe-tanden/52035/

Recensie in Variety:
‘A classic adventure film of the best kind, boasting stunning locales in a well-told story. (…) An impressive debut.’
http://variety.com/2014/film/festivals/venice-film-review-theeb-1201300323/