THE SELFISH GIANT (Clio Barnard)

the-selfish-giant_04Oscar Wilde schreef ooit een sprookje over een egoïstische reus die rond zijn tuin een hoge muur optrok om er de spelende kinderen weg te houden.
Helaas voor hem bleven daarna ook de vogels weg, en kwamen de bomen er niet meer tot bloei. Waardoor zijn prachtige tuin veranderde in een gure, kille plek.

De film ‘The Selfish Giant’ speelt zich niet af in een wondermooie tuin, maar integendeel in de grimmige, grauwe en verwaarloosde omgeving van Bradford.

De tieners Arbor en Swifty worden er na een zoveelste incident van school gestuurd, en besluiten dan maar aan de slag te gaan als scrappers: verzamelaars van oud ijzer en andere metalen, die ze verpatsen aan Kitten, een schroothandelaar met een kort lontje…

‘The Selfish Giant’ is het indrukwekkende debuut van Clio Barnard, die met deze uitermate aangrijpende prent niks dan lof, prijzen en vijfsterrenrecensies oogstte, vooral dankzij de indrukwekkende vertolkingen van de piepjonge Conner Chapman en Shaun Thomas.

De verwantschap met de films van Ken Loach ligt uiteraard voor de hand – net als Loach plukte Barnard haar hoofdrolspelers bijna letterlijk van straat – maar ook de geest van Vittorio de Sica (‘Ladri di Biciclette’) of de gebroeders Dardenne is nooit veraf.

Absolute aanrader!

THE SELFISH GIANT
Regie: Clio Barnard
UK 2013, 95 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 11 NOVEMBER 2014 
om 20u30

In de pers:

Recensie in Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/269672/the-selfish-giant

Recensie in Knack Focus:
http://focus.knack.be/entertainment/film/recensie-the-selfish-giant-aangrijpend/article-normal-178199.html

Recensie in Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/selfish-giant

Recensie op De Wereld Morgen.be
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/10/10/selfish-giant-kruipt-onder-je-vel

Recensie in De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_S/10367