THE RIDER (Chloé Zhao)

The Rider B1 affiche BE_preview

Prachtige, pràchtige cowboyfilm: het wondermooie ‘The Rider’ van de Chinees-Amerikaanse regisseuse Chloé Zhao.

Het verhaal draait rond Brady Blackburn, een uiterst talentvolle jonge rodeorijder en paardencoach die tijdens een wedstrijd hard van zijn paard geworpen wordt.

Wanneer Brady in de kliniek ontwaakt, heeft hij niet alleen ernstige breinschade, maar ook een metalen plaat in zijn hoofd. De conclusie van de dokters is dan ook duidelijk: geen rodeo’s meer voor Brady.
En veel erger nog: zelfs geen paardrijden meer.

Van het ene op het andere moment ziet Brady zijn hele levensdoel – zijn énige levensdoel – in rook opgaan, want veel alternatieve jobopties heeft hij niet.

Thuis is de situatie ook al niet florissant: zijn geliefde zus Lilly is ernstig autistisch, en zijn vader Tim is evenmin door het leven verwend. En dan is er nog zijn beste makker Lane Scott: die had zo mogelijk nog meer rodeotalent dan hijzelf, maar raakte compleet verlamd na een afschuwelijke val tijdens een wedstrijd.

Geïnspireerd door Lanes ongebreidelde levenslust, besluit Brady echter dat een leven zonder paarden voor hem geen zin heeft, en neemt hij – tegen het advies van zijn dokters in – de opdracht aan een paard te trainen…

‘The Rider’ is een onwaarschijnlijk ontroerend portret van de cowboygemeenschap in het Pine Ridge Reservation, waarin de uitmuntende hoofdrolspeler Brady Jandreau min of meer zichzelf vertolkt (Zhao baseerde haar film op zijn levensverhaal), samen met zijn vader en zijn autistische zus.

De regie van Zhao is zo goed als vlekkeloos: zonder één spatje vals sentiment of opgeklopte tranentrekkerij weet ze het innerlijke drama van Brady perfect te vatten – de scène waarin Brady op adembenemend kalme wijze een wild paard temt durven we zelfs nu al klassiek te noemen.

En dan zwijgen we nog over de prachtige fotografie van Joshua James Richards (die ook al ‘God’s Own Country‘ schoot), die de hele film lang prachtig tussen majestueus-weids en intimistisch meandert.
Een briljante prent.

THE RIDER
Regie: Chloé Zhao
USA 2017, 104 min.

Ontdek de mooiste shots uit de film hier:

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op::

DINSDAG 22 MEI 2018 om 18u30

DINSDAG 22 MEI 2018 om 20u30

MAANDAG 28 MEI 2018 om 18u30

De pers over ‘The Rider':
‘Allen in galop naar dit meesterwerkje’ (****1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/388843/the-rider

”The Rider’ is the best film I’ve seen so far in 2018.’ – The Atlantic
https://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2018/04/the-rider-chloe-zhao-review/557714/

The Rider’ is een intiem pareltje.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/the-rider-internationaal-bejubelde-cowboyfilm-met-belgisch-tintje-b95f7980/

‘Een even intense als prachtige familiefoto van een hechte gemeenschap met haar talloze, angstaanjagende littekens die het enige tijdverdrijf, de rodeo, nalaat.’ (****) – Filmmagie
https://filmmagie.be/review/rider