DER HAUPTMANN (Robert Schwentke)

hauptmann

Duitsland 1945: het is duidelijk dat de nazi’s de oorlog gaan verliezen, en overal te lande begin her en der groepjes Duitse militairen te deserteren en te plunderen.

In die opborrelende chaos ontsnapt soldaat Willi Herold ternauwernood aan enkele van die losgeslagen collega’s die hem willen afknallen.

Wanneer hij even later in een wagen een achtergelaten officierenuniform ontdekt, besluit hij dan ook een alles of niets-poging te wagen: van het ene moment op het andere is hij nu opeens kapitein Herold.

Omdat zijn fraude niet meteen ontdekt wordt, en de macht en status van het officierschap hem zéér bevallen, doet hij er nog een schepje bovenop: hij lult zich zelfverzekerd uit elke netelige vraag, en stelt zich voor als een man met een speciale opdracht van de Führer zelf.

Bovendien verzamelt hij als Hauptmann al snel een bende diehard-volgelingen rond zich, die bereid zijn de akelige realiteit van het nazisme tot op het allerlaatste moment en tot in
het compleet absurde door te trekken.

En die realiteit is: compleet blinde onderwerping aan alles wat de leider beslist, en genadeloos uitroeien van alles en iedereen die dat in de weg staat…

Met ‘Der Hauptmann’ heeft de Duitse regisseur Robert Schwentke een even boeiende als ongemakkelijk zittende film gemaakt over de meest duistere kanten van de mens: alsof de waanzinnige vernietigingdrang van de ‘gewone’ nazi’s nog niet ver genoeg gaat, ontdekken we samen met ‘kapitein’ Herold dat die moorddadige waanzin altijd nog wat verder kan doorgedreven worden, tot in zijn uiterste, meest afschuwelijke consequenties.

De keuze voor scherpe, compromisloze zwart-witfotografie is perfect, en Max Hubacher zet hier perfect de rol neer van de man die zich op geen tijd in zijn eigen macht en waanideeën gaat wentelen.

En oh ja, om het allemaal nóg wat ongemakkelijker te maken: ‘Der Hauptmann’ is absoluut géén absurde grand guignol-fantasie, maar wel degelijk gebaseerd op waar gebeurde feiten, en historisch behoorlijk accuraat.

DER HAUPTMANN
Regie: Robert Schwentke
D 2017, 117 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 21 MEI 2018
om 20u30
Open-website-Kazerne_Dossin_Logo
Ingeleid door Christophe Busch, algemeen directeur van Kazerne Dossin.

Een vertoning i.s.m. Kazerne Dossin.

De pers over ‘Der Hauptmann':

‘Een verbluffend goede, pijnlijk confronterende en bij momenten duivels grappige oorlogsfilm.’ (****) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/388631/der-hauptmann

‘A powerful, profoundly uncomfortable watch.’ – Screen International
https://www.screendaily.com/reviews/the-captain-toronto-review/5122126.article

‘A film that fully understands the psychology of the German soldiers and offers unflinching, timeless truth.’ – Roger Ebert
http://www.rogerebert.com/festivals-and-awards/tiff-2017-the-upside-the-captain