28/10/2003: THE QUIET AMERICAN

quietamericanbdcap1_originalAl in 1958 verfilmde de zeer grote Joseph Mankiewicz ‘The Quiet American’, Graham Greenes uitstekende politieke thriller over de oorlog in Indochina en Vietnam.

Voor wie die film toen gemist zou hebben heeft Philip ‘Dead Calm’ Noyce nu een uitstekende remake gedraaid: Thomas Fowler is een cynisch, onverschillige Times-correspondent in Indochina, die vriendschap sluit met de jonge Amerikaanse idealist Pyle, die vindt dat er een ‘derde, democratische macht’ moet komen tusen de Franse kolonisator en de Ho Chi Minh-communisten.

Tussen zijn gedreven idealistische opwellingen door blijkt echter dat diezelfde Pyle ook een oogje heeft op Phuong, de Vietnamese gezellin van Fowler, waardoor persoonlijke
gevoelens en politiek langzaamaan tot een ondoorzichtig kluwen beginnen te evolueren.

In de hoofdrollen van  The Quiet American ziet u een ronduit uitmuntende Michael Caine als Fowler en de eveneens prima Brendan Fraser als Pyle, terwijl Christopher Doyle (de cameraman die o.a. een stapel Wong-Kar Wai-films van beelden voorzag) voor de zoveelste keer met zijn visueel genie uitpakt.
Niet te missen.

THE QUIET AMERICAN
Regie: Philip Noyce