THE FAVOURITE (Yorgos Lanthimos)

The-Favourite-poster

U hebt er even op moeten wachten – niet onze schuld, folks! – maar is-ie dan eindelijk: ‘The Favourite’, zonder discussie de beste film die u dit jaar gezien zal hebben.

Waarom?
Omdat wij dat zeggen, en omdat wij altijd gelijk hebben als het over film gaat, natuurlijk!

Maar ook omdat Olivia Colman een nu al klassieke vertolking afleverde in de rol van Queen Anne, een koningin die – zoals dat bij machthebbers gaat – omringd wordt door een uitermate bonte bende vleiers, intriganten, lakeien, gatlikkers, opportunisten, mouwvegers en héél veel fake vrienden en vriendinnen.

En omdat Emma Stone en Rachel Weisz allebei ronduit briljant zijn in de rol van de tweedames die een meedogenloze strijd om de gunst van de koningin leveren, en die zich tegelijk staande proberen te houden in een door mannen gedomineerde wereld.

Omdat zowel het scenario als de dialogen heerlijk brutaal, extreem grappig en zéér spits zijn.

Omdat zowel het camerawerk van Robbie Ryan (die groothoeklenzen!) als de mise-en-scène origineel bedacht en vlekkeloos uitgevoerd zijn.

Omdat de soundtrack ronduit fan-tas-ties is: de geniale subtiliteit en schoonheid van Bach, Purcell en Messiaen, meneer, maar ook een wonderlijke, monotone dreun die minutenlang ad nauseam van doooooing! doooooing! doooooing! gaat – beter kunnen we het helaas ook niet omschrijven, u zal moeten komen kijken om te horen waarover we het hebben.

En omdat werkelijk elk ander denkbaar detail aan deze film klópt, hoe absurd en surrealistisch ook, van de scènes met eendenraces tot Elton fuckin’ John die opeens op de soundtrack opduikt.

Samengevat voor de slechte verstaander: met ‘The Favourite’ heeft de Griek Yorgos Lanthimos een volkomen briljant en zéér grappig meesterwerk afgeleverd, een film die moeiteloos naast absolute klassiekers als ‘Dangerous Liaisons’, Kubricks ‘Barry Lyndon’ of  Bunuels ‘Journal d’une femme de chambre’ kan staan. Komen kijken!

THE FAVOURITE
Regie: Yorgos Lanthimos
GB-USA 2018, 121 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 3 JUNI 2019 om 18u30
DINSDAG 4 JUNI 2019 om 18u30
DINSDAG 4 JUNI 2019 om 20u40

In de pers:

”The Favourite’ toont een spetterende machtsstrijd tussen topactrices Emma Stone en Rachel Weisz, gekruid met absurde humor, rare seks en bikkelharde dialogen. Dit is met voorsprong het meest getikte kostuumdrama ooit.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/the-favourite-met-voorsprong-het-meest-getikte-kostuumdrama-ooit~bbf14deb/

‘Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch’ (*****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/the-favourite-is-verschrikkelijk-grappig-en-oneindig-tragisch-vijf-sterren~ba553632/

Bekijk hier de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘Een heerlijk bizarre film. Een woest, wild en wonderlijk kostuumdrama dat ‘Barry Lyndon’, Luis Buñuel en ‘Dangerous Liaisons’ verstrengelt.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/favourite

‘Wildly entertaining. Colman’s performance is nothing short of sublime.’ - The New York Times
https://www.nytimes.com/2018/11/21/movies/the-favourite-review.html 

‘Een dijk van een film’ (****1/2) – Film Vandaag
https://www.filmvandaag.nl/recensies/775-the-favourite