19/10/2010: THE BAD LIEUTENANT

bad_lieutenant_port_of_call_new_orleans_1New Orleans, net na de doortocht van orkaan Katrina: een stel illegalen uit Senegal wordt uitgemoord omdat ze een drugshandel verstoren.

Agent Terence McDonagh buigt zich over de zaak, en doet dat op uiterst onconventionele wijze: McDonagh is een cowboy die zich volstrekt niks aantrekt van zijn oversten of van regeltjes – een aan drugs, gokken en vrouwen verslaafde detective die in zijn eigen privéleven net zoveel demonen uit te drijven heeft als de mensen.

Nu bijna twintig jaar geleden toonde het Filmhuis u al de originele versie van The Bad Lieutenant, het meesterwerk van cultcineast Abel Ferrara over een compleet losgeslagen New Yorkse agent (toen briljant vertolkt door Harvey Keitel).

Voor zijn nieuwe versie verplaatste regisseur Werner Herzog de actie naar het door Katrina geteisterde New Orleans, schrapte hij Ferrara’s katholieke symboliek, voegde zijn humor toe en spoorde hij acteurs Nicolas Cage, Val Kilmer en Eva Mendes aan hun ultieme grenzen op te zoeken: het resultaat is een geweldige moderne film noir.

Overigens wil Werner Herzog niet dat zijn versie van The Bad Lieutenant als een remake omschreven wordt.
Sterker nog: hij beweert zelfs het origineel nooit gezien te hebben, en ‘niet eens te weten wie die Abel Ferrara is’.

Wat hem en zijn team op zijn beurt dan weer een scheldkanonade van diezelfde Abel Ferrara opleverde: ‘Ik hoop dat ze allemaal sterven in de hel. Ik maak toch ook geen prequel van Herzogs Aguirre of zo?’

THE BAD LIEUTENAT
Regie: Werner Herzog

USA 2009, 122 min.