2/3/2004: SPUN

p2.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxxDe hoogdagen van MTV liggen al lang achter ons, maar af en toe ontdekt een mens toch nog weleens een lekker provocerende clip: zie bijvoorbeeld alles van Aphex Twin, of zie de ‘Smack my Bitch Up’-video van The Prodigy.

Ziekelijk brein achter die laatste clip was Jonas Akerlund, die zich met ‘Spun’ nu ook een heuse langspeelfilm bij elkaar gedraaid heeft: het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat hij ervoor gekozen heeft die in het milieu van de speed- en pillenjunkies te situeren.

Het resultaat ziet eruit als een opgefokte kruising tussen ‘Requiem for a Dream’, ‘Drugstore Cowboy’ en ‘The Doom Generation’.
Tussen al het nihilistische slikken, snuiven, neuken en metal luisteren door weigert Akerlund morele stellingen in te nemen, wat hem op de banbliksems van de

goegemeente kwam te staan, maar wat hem dus wel een bonuspunt van ons oplevert. En u moet zélf maar leren denken, vrienden!

Met Mena ‘American Beauty’  SuvariBrittany 8 Mile MurphyDebbie ‘Blondie’  Harry en een eindelijk nog eens fantastische Mickey Rourke (als een pornoverslaafde drugskok)!

Extra bonus: de muziek werd geschreven en vertolkt door Billy Corgan, de ex-voorman van The Smashing Pumpkins en Zwan.

SPUN
Regie: Jonas Akerlund
USA 2002, 101 min.