15/5/2007: SPIRITED AWAY

1083_019812B.jpgHet was al veel te lang geleden dat het Filmhuis nog eens een animatiefilm vertoonde, en dus besloten we daar – in samenwerking met De Stripkever – dringend eens iets aan te doen.

Wat had u bijvoorbeeld gedacht van een geanimeerd avondje anime – Japanse tekenfilm, zeg maar – rond één van dé grootmeesters van het genre, Hayao Miyazaki?

Miyazaki wordt algemeen aanzien als de Kurosawa van de animatiefilm, en ‘Spirited Away’ als zijn absolute meesterwerk.

De heldin van ‘Spirited Away’ is Chihiro, een koppig 10-jarig meisje dat denkt dat het gehele universum zich aan haar grillen moet onderwerpen.

Wanneer bij een verhuis de vader verloren rijdt, komt de familie terecht bij wat de ingang van een pretpark lijkt. De nukkige Chihiro wil terug, maar haar ouders gaan naar binnen en doen zich in een eethuis binnen te goed aan een banket – waarna ze in varkens veranderen…

Chihiro ontdekt dat ze verzeild is geraakt in een wereld van oude goden en magische wezens, geregeerd door de duivelse tovenares Yubaba.

‘Spirited Away’ werd bekroond met de Gouden Beer op het Festival van Berlijn, en is geschikt voor volwassenen en kinderen.

SPIRITED AWAY (Sen To Chihiro No Kamikakushi)
Regie: Hayao Miyazaki
Japan 2001, 120 min.
Galerij aan De Stripkever (Bruulcenter)