PETIT PAYSAN (Hubert Charuel)

petitpaysan2Pierre is een kleine keuterboer van rond de dertig die net de boerderij van zijn ouders overgenomen heeft. Zijn koeien zijn zijn lust en zijn leven: hij spreekt ze aan met hun voornaam, droomt erover, is er letterlijk dag en nacht mee bezig en laat eventueel een kalf in zijn living slapen.

Interesse voor hobby’s heeft hij niet, en zelfs voor een eigen gezin is er geen tijd – al probeert zijn stilaan wanhopige moeder hem wel te koppelen aan de bakkerin van het dorp (die hem meteen subtiel laat weten dat ze ‘looks niet zo belangrijk vindt’).

Na zijn – vele – uren op het land en in de stal surft Pierre tot diep in de nacht het internet af op zoek naar nog meer boerennieuws. Daar sijpelen de eerste berichten door over ‘la maladie Belge‘, een nieuwe mysterieuze ziekte die bij enkele veehouders over de grens al lelijk huis heeft gehouden.

De gedachte aan dolle koeien alleen al zet het hoofd van Pierre aan het malen: bij elke rare beweging die één van zijn beesten maakt, vermoedt hij al meteen dat de koe besmet is.

En ook al komt zijn veearts-zus telkens vaststellen dat er niks aan de hand is met zijn dieren, bij de totaal overwerkte Pierre slaat de paniek en de paranoia toe, want één ziek beest betekent dat zijn hele stal geruimd zal moeten – een vooruitzicht dat hij financieel en geestelijk niet aankan.

In ‘Petit Paysan’ combineert debuterend regisseur Hubert Charuel slim een landelijk boerendrama met een spannende thriller en politieke film.
Dat de film zo levensecht, pakkend en doorleefd overkomt hoeft niet te verbazen: als boerenzoon weet de regisseur perfect waarover hij praat, en bovendien had hij met zijn ouderlijke boerderij meteen het gedroomde decor voor zijn film.

Daar komt nog bij dat hij met Swann Arlaud de perfecte acteur voor de rol van Pierre wist te casten: scène na scène zien we de wallen onder zijn ogen dieper en dieper worden van de zorgen en het slaaptekort, en telkens zien we hem weer opleven wanneer hij tussen zijn geliefde dieren mag staan.

Tegelijk is de film een subtiele aanklacht tegen de achteloosheid waarmee de (Europese) politiek omgaat met de financieel bedreigde kleine boeren, die met het water aan de lippen dag na dag strijden om te overleven.

PETIT PAYSAN
Regie: Hubert Charuel
F 2017, 90 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 DECEMBER 2017 
om 18u30.
DINSDAG 5 DECEMBER 2017 om 20u30.

Een vertoning i.s.m. het Sociaal Centrum.

De pers over ‘Petit Paysan':
‘Een nagelbijtende thriller en existentiële tragedie.’ (****) – Bruzz
http://www.bruzz.be/nl/uit/film-petit-paysan

‘Un drame rural porté par Swann Arlaud, remarquable de gravité fébrile.’ – Le Monde
http://www.lemonde.fr/cinema/article/2017/08/29/petit-paysan-un-thriller-mental-dans-une-etable_5177777_3476.html

‘Swann Arlaud (excellent, comme toujours) semble s’être parfaitement imprégné du rôle.’ - Libération
http://next.liberation.fr/cinema/2017/08/29/petit-paysan-les-dessous-de-l-etable_1592754

‘Excellemment écrit, mené et joué, mêlant adroitement naturalisme et cinéma de genre, ‘Petit paysan’ est une réelle réussite.’ – Les Inrockuptibles
http://www.lesinrocks.com/2017/05/20/cinema/petit-paysan-un-thriller-prenant-dans-une-exploitation-de-vaches-laitieres-11947085/

‘An unconventional thriller. Compelling.’ – Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/bloody-milk-review-petit-paysan-1202456554/