19/2/2008: PERSEPOLIS

persepolis-imageNa vier autobiografische stripalbums besloot Marjane Satrapi haar levensverhaal ook om te zetten in een animatiefilm: ‘Persepolis’ heet het resultaat, een prent die onder de prijzen en positieve recensies bedolven werd.

De uit Iran afkomstige en tegenwoordig in Parijs wonende Satrapi was 8 toen de Iraniërs in 1978 in opstand kwamen tegen de verfoeide Sjah.

Als telg van een familie van communistische intellectuelen werd ze als tiener door haar ouders naar Wenen gestuurd om er te studeren.
Terug in Iran moest ze vaststellen dat ze blijkbaar niet alleen in Oostenrijk een buitenlander was: haar vaderland was inmiddels door Khomeiny omgevormd in een conservatieve

theocratie, die onder de knoet van de religieuze politie leefde, en verwikkeld was in een acht jaar durende oorlog met Irak.

Maar voor u denkt dat dit een film vol kommer en kwel is: ‘Persepolis’ werd door Satrapi en co-regisseur Vincent Paronnaud rijkelijk van grappen en knipogen voorzien, en haar grootmoeder blijkt een van de meest uplifting oma’s van het Midden-Oosten.

‘Persepolis’ kreeg op het jongste festival van Cannes een 17 (!) minuten durende staande ovatie van een wildenthousiast publiek. De regering in Teheran daarentegen bestempelde de film als ‘een anticulturele daad’.

De stemmen zijn ingesproken door Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni en Danielle Darrieux.

PERSEPOLIS
Regie: Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud
F 2007, 95 min.
Dinsdag 19 februari, 20.30 u.