PARASITE (Bong Joon Ho)

parasite_59

Ki-taek is een totaal niét ambitieuze, werkloze man, en de rest van zijn gezin bestaat uit al even miserabele nietsnutten: de voornaamste bezigheid van zijn vrouw Chung-sook is haar man bijstaan in het werkloos zijn, terwijl de hoofdactiviteit van zoon Ki-woo en dochter Ki-jung bestaat uit rondhangen.

Eén ding heeft dit in een vochtig kelderappartement wonende stel underdogs gemeen: ze zijn allemaal gefascineerd door het leven van de rijke en uiterst glamoureuze familie Park, die in een kast van een villa woont.

Op een dag helpt het toeval hen een handje om in dat rijkeluisleven binnen te dringen:
Ki-woo slaagt erin zich voor te doen als privéleraar Engels, en krijgt de opdracht om de

talenkennis van dochter Park bij te spijkeren.

Door die voet tussen de deur ziet de familie arme sloebers haar kans schoon om via een ingenieus plannetje rijkelijk op de kap van de Parks te gaan leven, zonder zelf een klap uit te voeren. Tot een even onverwacht voorval ook dàt plan weer een andere richting dreigt uit te sturen….

Met ‘Parasite’ heeft de Koreaanse topregisseur Bong Joon-Ho (‘The Host’, ‘Snowpiercer’, ‘Mother’…) zichzelf andermaal overtroffen: de film is niet alleen visueel geweldig, maar zit ook vol humor en verrassende plottwists, terwijl ondertussen ook nog eens een scheutje kritiek op de Koreaanse klassenmaatschappij in de mix gegooid wordt.
Kortom: een hilarische zwarte komedie, een sociaal drama én een bloedstollende suspensethriller in één geweldige film gegoten.

In Cannes waren zowel het publiek als de persjongens het dan ook voor één keer volledig met elkaar eens: staande ovaties en laaiend enthousiasme alom, en de welverdiende Gouden Palm er bovenop. Komt dat zien!

PARASITE
Regie: Bong Joon Ho
KOR 2019, 132 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 11 NOVEMBER 2019 om 20u30
DINSDAG 12 NOVEMBER 2019 om 18u30
MAANDAG 18 NOVEMBER 2019 om 18u30

In de pers:
‘Meesterlijk gefilmd, vlijmscherpe satire én een verrukkelijk grappige publiekslieveling: Bong Joon-ho’s Gouden Palm-winnaar in Cannes is het allemaal.’ (*****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/tv-cultuur/parasite-de-meest-onweerstaanbare-gouden-palm-in-jaren~b8c3d39c/

‘Dolkomisch, bitter, tragisch én spannend. (****) – De Standaard

‘Een ware filmische triomf, met een flinke dosis stijl en satire.’ (****) – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/parasite

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

‘Een hoogst entertainende mix van satire en suspense die terecht werd bekroond met de Gouden Palm.’ (*****) – Knack Focus
https://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/parasite-van-bong-joon-ho-koldereske-clash-der-klassen/article-review-1506975.html

‘Giddy, brilliant, and totally unclassifiable’ (*****) – Indiewire
https://www.indiewire.com/2019/05/parasite-review-bong-joon-ho-1202143634/

‘An enjoyable, elegant, scabrous movie’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2019/may/21/parasite-review-bong-joon-ho