Classics Restored: OHAYO / GOOD MORNING (Yasujiro Ozu)

ohayo_good_morning_2Cinea brengt vanaf dit seizoen een reeks piekfijn digitaal gerestaureerde filmklassiekers in roulatie, en het Filmhuis speelt daar uiteraard zéér graag op in.

Vanaf nu krijgt u bij ons dus maandelijks de kans de grote filmische meesterwerken te komen (her)ontdekken, daar waar ze thuishoren: in een cinemazaal, op het grote witte doek (en niét op een tv – laat staan op een smartphonescherm, godbetert!)

Deze maand op de affiche: ‘Ohayo!’ (of in het Engels: ‘Good Morning!’), de heerlijke familiekomedie van de Japanse grootmeester Yasujiro Ozu uit 1959.

Het verhaal draait rond twee jongetjes die hun ouders de oren van de kop zeuren om een televisietoestel te kopen, want daarop worden de populaire sumo-worstelkampen uitgezonden. Hun vader is echter niet gediend van die nieuwe uitvinding: ‘TV is alleen maar goed om 100 miljoen idioten te produceren,’ vindt hij, en dus komt zo’n toestel er niet in.

Het gezeur groeit echter alleen maar aan, tot de vader zijn geduld verliest en hen streng

beveelt om stil te zijn.
Verongelijkt trekken de twee jongetjes de conclusie dat alle volwassenen hypocrieten zijn die nooit zeggen wat ze écht bedoelen. En dus besluiten ze bij wijze van wraak het ‘En nu stil!’-gebod van hun vader letterlijk op te nemen: de twee gaan halsstarrig in spreekstaking tegenover de volwassenen!

Wanneer de buurvrouw hen vriendelijk met ‘Ohayō!’ (‘Goeiemorgen,’ dus) aanspreekt, weigeren ze te antwoorden. Dat zorgt meteen voor een knallende burenruzie, maar de twee jongetjes laten het daar niet bij, en weigeren ook op school nog met hun leraars te praten…

‘Ohayo!’ is een succulent opgebouwde komedie over het leven van de Japanse middenklasse eind jaren vijftig: de Amerikaanse invloeden sijpelen binnen, nieuwe huishoudtoestellen doen hun intrede en de eerste bohémiens zorgen voor verrassende tegengeluiden in het kraaknette en kiemvrije fiftiesbestaan.

Ozu’s perfect uitgekiende shots zijn ook 60 jaar later nog altijd een lust voor het oog, en zelfs de stakingsactie van de kinderen is dankzij Greta Thunberg opeens weer verrassend relevant en actueel, want ook hier leggen ze met hun koppige actie de hypocrisie en het dédain van de volwassenen bloot.

En o, als u het bewijs zoekt dat ook een filmische grootmeester als Ozu af en toe een portie welgemikte schetenhumor wel kan appreciëren: ‘Ohayo!’ bedient u op uw wenken.

cineaOHAYO! / GOOD MORNING!
Regie: Yasujiro Ozu
JP 1959, 94 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 18 NOVEMBER 2019 om 20u45.

In de pers:

‘Another Ozu gem.’ (****)
- TV Guide
https://www.tvguide.com/movies/good-morning/review/107999/

‘Enchanting!’ (*****) – Time Out
https://www.timeout.com/london/film/ohayo

‘In Ozu’s films, all is choreographed to the millimetre.’ – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2014/may/12/yasujiro-ozu-japanese-minimalist-autumn-afternoon

‘A delightful film.’ – The Factual Opinion
https://factualopinion.typepad.com/the_factual_opinion/2006/09/good_morning.html

Criterion
https://www.criterion.com/current/posts/86-good-morning

Eclectica
http://www.eclectica.org/v11n2/schneider_ozu.html