OPPENHEIMER (Christopher Nolan)

Oppenheimer

BONUS:
Op dinsdag 28/11 leidt prof. dr. Mark Van der Auweraer (emeritus aan het departement Chemie van de K.U.Leuven, én trouwe Filmhuisbezoeker) de film in.

Deze boeiende introductie tot Oppenheimer en zijn belang vindt plaats om 19u15 in de bar, en is vrij toegankelijk voor wie een ticket voor één van onze ‘Oppenheimer’-vertoningen of een Filmhuislidkaart heeft.

 

—–

Bàm!
Met de geslaagde testontploffing van de allereerste atoombom in de woestijn van New Mexico zorgde het team rond natuurkundige Robert Oppenheimer er niet alleen definitief voor dat de Tweede Wereldoorlog de kant van de Amerikanen op zou vallen, het was ook gewoon een keerpunt in de geschiedenis van de hele mensheid.

Drieduizend topwetenschappers hadden in het diepste geheim drie jaar lang in een uithoek van de woestijn aan de ontwikkeling van het tuig gewerkt (de Duitsers werkten ook aan een bom, het was dus cruciaal éérst te zijn).

Allemaal beseften ze bij het zien van de eerste paddenstoelwolkmaar al te goed dat ze als eersten een complete gamechanger ontwikkeld hadden: sommigen lachten en juichten, sommigen huilden, sommigen bleven stil bij de gedachte aan de potentiële gevolgen…
Robert Oppenheimer zelf dacht meteen aan een passage uit de door hem zeer geliefde Bhagavad Gita: “Now I am become death, the destroyer of worlds”

In ‘OPPENHEIMER’ schetst regisseur Christopher Nolan (o.a. ‘Dunkirk’, ‘Inception’…) op bijzonder indrukwekkende wijze een portret van de vader van de atoombom: dit is tegelijk én een biopic én een spannend rechtbankdrama én een hoorcollege én een romantisch drama.

Een verhaal dat heen en weer cirkelt rond enkele cruciale periodes in Oppenheimers leven: er zijn zijn studentenjaren in Cambridge, waar hij zich – geïnspireerd door Einstein en Niels Bohr – op de fysica en de kwantummechanica stort.
Er is zijn periode in Los Alamos, waar hij zijn theoretische kennis onder tijdsdruk moet omzetten in de meest gruwelijke praktische toepassing ervan.
En er is de na-oorlogse periode, waarin zelfs de man die de Amerikanen aan de oorlogsoverwinning hielp omwille van zijn communistische sympathieën onder vuur kwam te liggen tijdens de anti-linkse heksenjachten van de ultrarechtse senator McCarthy.

Cillian Murphy zet in de hoofdrol een monumentale vertolking neer waarmee hij definitief tot de categorie der Zeer Groten mag toetreden, met een almaar veranderende fysiek: op een bepaald moment lijkt zijn gezicht zo hol dat het lijkt te gaan bezwijken onder de zwaarte van zijn gigantische kennis, en onder het duistere besef van het monster dat hij gecreëerd heeft.

De bijrollen worden al even schitterend ingevuld: door Matt Damon als Lt. Gen. Leslie Groves, bijvoorbeeld, door Gary Oldman (ronduit geweldig als president Truman), door Emily Blunt als Oppenheimers echtgenote Kitty of door Robert Downey Jr. (als Oppenheimers collega Lewis Strauss) – en daarmee vermelden maar enkele van de vele topnamen.

Voeg daarbij de fabelachtig straffe fotografie van de Nederlander Hoyte van Hoytema (zowat Nolans vaste cameraman) en een ijzersterke score van Ludwig Göransson, en u weet wat u mag verwachten: een magistrale film.

OPPENHEIMER
Regie: Christopher Nolan
USA 2023, 180 min.

Filmhuis Mechelen vertoonde deze film op:
MAANDAG 27 NOVEMBER 2023 om 19u00
- DINSDAG 28 NOVEMBER 2023 om 19u45 Mark_Van_der.Auweraer

Op dinsdag 28/11 leidde prof. dr. Mark Van der Auweraer  (emeritus aan het departement Chemie van de K.U.Leuven, én trouwe Filmhuisbezoeker) de film in.

 

De pers over ‘OPPENHEIMER':
‘Een bom die het dak van de bioscoop blaast’ 
(★★★★) - Het Nieuwsblad

‘Nolan gaat voor een totaalervaring die ontbrandt op je netvlies en weergalmt in je gehoorgang. Cinema!’ (★★★★) – De Standaard

‘Een haast perfect mix van een acteursdrama en politieke thriller, die herinneringen oproept aan de beste tijd van Oliver Stone’ (★★★★1/2) - Filmtotaal
https://www.filmtotaal.nl/recensie/18441

”Oppenheimer’ is de beste film van regisseur Christopher Nolan tot nu toe: een biopic met ongekende diepgang.’ – NRC

‘A towering achievement’ (★★★★) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2023/jul/22/oppenheimer-review-christopher-nolan-volatile-biopic-is-a-towering-achievement-cillian-murphy

”Oppenheimer’ wordt nooit een spektakelstuk over bommen en granaten, maar is vooral een meesterlijk gelaagde aftasting van een man die held, redder en vernietiger ineen werd. (…) Een schitterend vormgegeven epos over een man waarover wellicht geen objectief eindoordeel mogelijk is.’ – De Filmkrant