Ciné-concert: NANOOK OF THE NORTH (Robert Flaherty) + NANOOK live!

19951191In 1995 bestond de film honderd jaar.
Om die heuglijke verjaardag te vieren, gaf het Filmhuis toen aan jazzmusicus André Goudbeek de opdracht een nieuwe soundtrack te componeren bij ‘Nanook of the North’, het klassieke, enig mooie Inuit-docudrama van Robert Flaherty uit 1922.

Goudbeek leverde prachtig werk af, dat volkomen terecht bekroond werd met twee volgepakte voorstellingen in het Filmhuis, een cd en een zeer succesvolle, 80 voorstellingen tellende toernee met zijn Nanook-kwartet doorheen België, Nederland en Frankrijk.

Nu, exact twintig jaar na de première in het Filmhuis, bieden we u – in samenwerking met het BRAND! new jazz festival – een unieke kans om dit legendarische ‘Nanook’ in zijn volle glorie te (her)ontdekken, de groep én de film.

nanook2De film blijft bijna honderd jaar na zijn release onovertroffen: Flaherty had maar één primitieve camera, en moest bovendien werken in uitermate barre poolomstandigheden, maar leverde toch een onbetwist, enig mooi verfilmd meesterwerk af – een tegelijk spannend, hartverwarmend, ontroerend én grappig portret van een jager en zijn familie aan de Hudsonbaai in Canada.

Toegegeven: Flaherty zette zowat alles in scène, liet de Inuit voor de camera jagen op een manier waarop ze dat eigenlijk allang niet meer deden (ze gebruikten geweren), en gaf zijn hoofdpersonage een verzonnen naam (Nanook heette eigenlijk Allakariallak) én een valse vrouw (Nyla was niet Nanooks echte vrouw).

nanookgoudbeekMaar eigenlijk doet dat allemaal niet terzake, want wie de onvergetelijke scènes van de walrusjacht of het bouwen van een iglo ziet, zal alleen maar de woorden van de grote John Ford kunnen beamen: ‘Well, if this wasn’t the way it was, it’s the way it should have been!’

Voeg daarbij de prachtmuziek van André Goudbeek en het Nanook-kwartet, en u hebt het recept voor een onvergetelijke ervaring.

NANOOK OF THE NORTH
Regie: Robert Flaherty
USA 1922, 79 min.

Live begeleid door NANOOK:
André Goudbeek (altsax, basklarinet, bandoneon)
Remko Devroede (piano)
Bart Maris (trompet)
Kris Duerinckx (drums)

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 17 FEBRUARI 2015
om 20.30 u

Een fotoverslag van deze unieke avond vindt u HIER!

Nanook_OutsideCover

Een organisatie i.s.m. Cultuurcentrum Mechelen en Nona

In het kader van het BRAND! new jazz festival.

De Standaard (in 1995) over André Goudbeeks ‘Nanook':

De Standaard, 9/11/1995

De Standaard, 9/11/1995

Meer over onze voorstelling van ‘Nanook’ in 1995 vindt u HIER!

En als u onze lofbetuigingen niet gelooft: in het Nederlandse Roosendael mogen de plaatselijke Filmhuisbezoekers de films na afloop een score geven.
‘Nanook’ live is er (met een score van 9,51!) na al die jaren nog steeds de hoogst gewaardeerde voorstelling ooit!
Lees het hier:
http://www.cinemaparadiso.nl/nanook.html

Ook Koenraad Tinel was op Radio 1 razend enthousiast over Nanook.
Herbeluister hier de muziek van André Goudbeek en het interview met Tinel bij Friedl Lesage (de muziek van Goudbeek begint op 42’05” van deel 1, het interview met Tinel hoort u daarna):
http://www.radio1.be/programmas/touc/koenraad-tinel

Recensie van Roger Ebert:
http://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-nanook-of-the-north-1922

Recensie in Variety:
http://variety.com/1921/film/reviews/nanook-of-the-north-1200409377/

Recensie in Cinema Writer:
http://cinemawriter.com/2010/08/23/nanook-of-the-north/

nanook-otn