MUD (Jeff Nichols)

Ellis en Neckbone, twee jonge tieners, sluipen voor dag en dauw hun huis uit, om in een klein motorbootje – en alleen gewapend met zaklampen en walkietalkies – de machtige en immens mooie Mississippi te kunnen opvaren.

De twee hebben geen specifiek doel, tot ze op een eilandje midden in de stroom op de Mud stoten: een haveloze maar stoere en charismatische man die zich om één of andere reden schuilhoudt in een afgedankte boot, én die altijd zijn revolver bij zich draagt – wat uiteraard niet veel goeds belooft.

Maar toch bloeit tussen de tieners en de intrigerende Mud al snel vriendschap en zelfs een soort vader-zoon-relatie op…

In ‘Mud’ spelen Matthew McConaughey (werkelijk magistraal als het hoofdpersonage), Reese Witherspoon, Sam Shepard en de jonge supertalenten Tye Sheridan (de fragiele Ellis) en Jacob Lofland (de cynische Neckbone) de pannen van het dak.

En regisseur Jeff Nichols bewijst met deze mix van ‘The Night of the Hunter’, ‘Stand By Me’, Mark Twain en Jack Kerouac dan weer dat zijn ‘Take Shelter’ geen toevalstreffer was: vooraf was geen enkele grote studio in ‘Mud’ geïnteresseerd, maar Nichols zette koppig op eigen houtje door en maakte uiteindelijk misschien wel de mooiste Amerikaanse film van het jaar.

MUD
Regie: Jeff Nichols
USA 2013, 129 min

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 3 DECEMBER 2013 
om 20u30

In de pers:
Humo:
http://www.humo.be/filmreviews/245289/mud

Filmmagie:
http://www.filmmagie.be/review/mud

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC):

Focus Knack:
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/recensie-mud-woelige-waters/article-4000337354125.htm

De Filmkrant:
http://www.filmkrant.nl/_titelindex_M/9831