4/5/2010: MARY AND MAX

mary-and-max_loner-moviesKort samengevat: De achtjarige Mary Dinkle woont met haar wat idiote vader en haar aan sherry verslaafde moeder in Melbourne.

Om de sleur te doorbreken pikt Mary op een dag lukraak een naam uit een Amerikaans telefoonboek, en schrijft een brief naar dat adres.

Daar blijkt een zekere Max Horowitz te wonen, een dikke Joodse New Yorker van 44 die aan het syndroom van Asperger lijdt, een vorm van autisme.
Ondanks de enorme verschillen tussen Mary en Max ontspint zich toch een langdurige correspondentie.

Goed om weten: de Australiër Adam Elliot won in 2004 al eens een Oscar voor zijn claymation-pareltje ‘Harvie Krumpet’, en zijn al even geweldige ‘Mary And Max’ verdient evenzeer uw aandacht: hier geen digitale hocus pocus, wel ouderwetse, handgemaakte animatie (zelfs de amper acht centimeter grote schrijfmachine werkte echt!), die door Elliot prachtig in beeld werd gezet.

Bovendien treft hij met zijn mix van tragedie en komedie de perfecte toon om iedereen mee te sleuren in dit verhaal van twee outsiders.

En tot slot: ‘Gebaseerd op een waar verhaal’, staat in de aftiteling, en dat is niet gelogen: Adam Elliott correspondeert zelf al meer dan twintig jaar met een aan Asperger lijdende Amerikaan.

MARY AND MAX
Regie: Adam Elliot
AU 2010,  92 min.
Dinsdag 4 mei, 20.30 u.