27/4/2010: A SERIOUS MAN

seriousman3Kort samengevat: Minnesota, 1967: als de vrouw van professor Larry Gopnik aankondigt dat ze van hem wil scheiden (ze is verliefd geworden op a serious man) stort diens leven helemaal in elkaar.

Want dat leven verliep sowieso al niet te vrolijk: zijn werkloze en gehandicapte broer is met geen stokken zijn huis uit te krijgen, zijn buur is een racist en zijn kinderen paffen marihuana, luisteren naar rock’n’roll en verbrassen al hun geld.
Voor het enige lichtpunt in Larrys leven zorgt zijn mooie buurvrouw, die geregeld naakt in haar tuin ligt te zonnen.

Goed om weten: zin een fikse portie zwarte Joodse humor?
Eentje waarin diepe existentiële vragen (zoals ‘Waarom zadelt God ons met allerlei vragen op als hij ons toch de antwoorden niet wil geven?’) door de plaatselijke rabbijn beantwoord worden met citaten uit songs van Jefferson Airplane?

Dan mag u vooral ‘A Serious Man’ niet missen, een prachtfilm waarin de Coen Bros. naar hun eigen roots terugkeren.
Yep, de broertjes zelf groeiden ook in het Amerikaanse midwesten op, en ongetwijfeld niet toevallig ook als kinderen van Joodse academici.

En tot slot: als u net zoals Larry Gopnik ook met de grote levensvragen zou worstelen, luister dan naar de wijze raad van de rabbijn: ‘Ach, dat soort vragen zijn als tandpijn: misschien gaan ze wel vanzelf weg.’

A SERIOUS MAN
Regie: Joel + Ethan Coen
USA 2009, 105 min.
Dinsdag 27 april , 20.30 u.

Interview met acteur Michael Stuhlbarg over ‘A Serious Man':