Met de documentaire ‘Leuven ’68’ blikken we terug op de studentenrevolte die exact vijftig jaar geleden uitbrak.
Alhoewel die ‘vijftig jaar geleden’ eigenlijk niet klopt: de Parijse meirevolte van 1968 mag dan wel het internationale ijkpunt zijn, maar in Leuven begon de opstand van de babyboomer-generatie eigenlijk al twee jaar eerder.
Aanzet was de vraag van de Vlaamse studenten om de toen nog tweetalige Katholieke Leuvense universiteit te splitsen.
Een eis die door de Belgische bisschoppen hautain van tafel geveegd werd met een autoritair ‘mandement’, waarin ze lieten weten dat hun Katholieke Universiteit
tweetalig was en zou blijven. En wie dat niet aanstond, moest maar opkrassen, zo lieten ze tussen de regels door fijntjes verstaan…
Genoeg om de lont in het Leuvense kruitvat te steken: op – vaak zeer gewelddadige – massabetogingen waren slogans als ‘Leuven Vlaams’ en ‘Walen buiten’ niet van de
lucht. Bovendien breidden die Vlaamse eisen zich onder impuls van studentenleiders als Paul Goossens al snel uit tot een strijd tegen het hele establishment: de kerk, de proffen, de bourgeoisie en de regering Vanden Boeynants.
De impact van de revolte is enorm: de regering Vanden Boeynants valt over de kwestie, en de splitsing van de universiteit betekent eigenlijk het begin van de splitsing van het unitaire België.
Bovendien zorgt mei ’68 ook voor het begin van een complete maatschappelijke omwenteling, en voor een harde breuklijn tussen twee generaties.
De documentaire is volledig opgebouwd uit archiefbeelden, want behalve de inlandse media waren ook buitenlandse cameraploegen destijds massaal aanwezig om de Leuvense revolte te filmen.
‘Leuven ’68’ is niet alleen boeiend voor zij die het destijds meegemaakt hebben, maar ook een absolute aanrader voor studenten van nu, en voor iedereen die in recente geschiedenis geïnteresseerd is.
LEUVEN ’68
Regie: Johan Van Schaeren
B 2018, 70 min.
Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 30 APRIL 2018 om 20u30
MAANDAG 7 MEI 2018 om 18u30