LES PREMIERS, LES DERNIERS (Bouli Lanners)

lespremiers-lesderniersDe Luikenaar Bouli Lanners is in Frankrijk een gevierd en zéér veel gevraagd acteur, maar tussen zijn drukke acteeractiviteiten door regisseerde Lanners ook al drie uitstekende films.

Zowel voor ‘Eldorado’ als voor ‘Les Géants’ werd hij zelfs bekroond op de gerenommeerde Quinzaine des Réalisateurs-sectie van het Festival van Cannes, maar helaas loopt door België een filmgrens die precies samenvalt met de taalgrens: tenzij de regisseur Jaco Van Dormael of Jean-Luc Dardenne heet raken Waalse films amper tot in de Vlaamse zalen, en vice versa.

Om aan dat probleem te verhelpen presenteren wij u graag ‘Les Premiers, Les Derniers’, de vierde en alweer uitmuntende film van Bouli Lanners. De prent gaat over de premiejagers Cochise en Gilou (gespeeld door Albert Dupontel en Lanners zelf) die een

gsm waar bezwarend materiaal opstaat moeten zien terug te vinden.
De gsm blijkt in handen van een stel jonge daklozen, die zelf niet beseffen welke gevoelige informatie ze in handen hebben…

‘Les Premiers, Les Derniers’ is een soort hedendaagse western, met bikers, daklozen en zakenlui als de moderne cowboys, outlaws en indianen, en met prima vertolkingen van hoogbejaarde levende legendes als Michael Lonsdale (84) en Max Von Sydow (87!)

De film speelt zich af tegen de achtergrond van een verlaten monorail tussen Parijs en Orléans: een desolaat, Tarkovski-achtig decor dat werkelijk adembenemend mooi in beeld werd gebracht door cameraman Jean-Paul de Zaeytijd.

Voeg daarbij een flinke snuif poëzie, een pak geestige momenten, en een belangrijke bijrol voor Jezus zelve, en we kunnen maar één conclusie trekken: komen kijken, les amis!

LES PREMIERS, LES DERNIERS
Regie: Bouli Lanners
B 2016, 96 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 24 MEI 2016
om 20u30

‘Les Premiers Les Derniers’ in de pers:

‘Er valt veel te lachen tijdens de apocalyps.’ (****) (De Morgen)
http://www.demorgen.be/film/-les-premiers-les-derniers-er-valt-veel-te-lachen-tijdens-de-apocalyps-ba89ddf3/

‘Een vederwolkje poëzie. Bouli Lanners, Michael Lonsdale en Max von Sydow die als drie knoestige bomen samen rond een vers gedolven graf staan – voor dat onvergetelijke beeld alleen al zou u zich naar ‘Les premiers les derniers’ moeten reppen.’ (***) (Humo)
http://www.humo.be/filmreviews/361353/les-premiers-les-derniers

‘Knap werk’ (***) (Filmmagie)

‘A voir!’ (Le Monde)
http://www.lemonde.fr/cinema/article/2016/01/26/les-premiers-les-derniers-la-fin-des-temps-dans-le-plat-pays-de-beauce_4853518_3476.html

‘Bouli Lanners est un peintre du cinéma’ (***) (La Libre)
http://www.lalibre.be/culture/cinema/les-premiers-les-derniers-un-couple-amoureux-en-cavale-avant-la-fin-du-monde-56cc1f0435700f74a701c3eb