20/1/2004: L’ANGE DE L’EPAULE DROITE

ange2Tadjiekse cinema: tot voor kort hadden we – net zoals de rest van de wereld – absoluut geen idee van wat we ons daarbij moesten voorstellen, maar sinds ‘L’Ange de L’Epaule Droite’ kunnen we dat dus wel.

En om ook u er eens kennis mee te laten maken, zullen we deze bijzonder aardige film gewoon in het Filmhuis draaien.

Omdat hij vernomen heeft dat zijn moeder op sterven ligt, keert Hamro na jaren nog eens vanuit Moskou naar zijn piepkleine dorpje terug.

Eenmaal aangekomen blijkt het besje echter in een veel betere gezondheid dan gedacht. Meer nog: zij wil dat haar zoon het huis opknapt en dat hij zijn leven betert – iets waar de engel op zijn rechterschouder hem kan bij helpen, want volgens de plaatselijke legende torst iedereen twee engelen mee: een goede op de rechterschouder, en een slechte op de linkerschouder.

‘L’Ange de L’Epaule Droite’ is een klein maar zeer fraai filmpje waarin de harde dagelijkse Tadjiekse werkelijkheid vermengd wordt met veel couleur locale én met de rijke fantasie van het volksgeloof en vertellingen.

Ook aardig om weten: regisseur Djamshed Usmonov draaide zijn prent helemaal in zijn geboortedorp, met zijn familieleden in de belangrijkste rollen. Waar wacht ú eigenlijk op om eens hetzelfde te doen?

L’ANGE DE L’EPAULE DROITE
Regie: Djamshed Usmonov

TADJ 2002, 91 min.