LADY BIRD (Greta Gerwig)

Lady_Bird

Het is 2002, en Christine McPherson slijt – zéér tegen haar zin – haar dagen op een oerconservatieve katholieke meisjesschool in Sacramento, Californië.

De opstandige en kunstzinnige Christine heeft niet alleen genoeg van haar school, maar ook van haar suffe thuisstad waar nooit iets gebeurt, van haar passief-agressieve en alomtegenwoordige moeder, ja zelfs van haar eigen naam.

Voortaan wenst ze dan ook aangesproken te worden als Lady Bird, zo laat ze iedereen weten. En ze wil in New York gaan studeren, een stad waar volgens haar gesofisticeerde mensen wonen, en waar men nog om Cultuur geeft.

Omgekeerd wordt haar (overwerkte) moeder stilaan compleet horendul van het gedrag van haar puberende dochter. Niet alleen slaagt ze er maar niet in écht contact te krijgen met Lady Bird, bovendien lijkt ze maar niet lijkt te willen begrijpen dat de familie geen geld heeft om haar aan de Oostkust te laten studeren.

Cultactrice Greta Gerwig (’20th Century Women’, ‘To Rome With Love’…) levert met ‘Lady Bird’ een onwaarschijnlijk straf, fris en zéér grappig regiedebuut af, dat terecht bedolven werd onder de prijzen en jubelende recensies: de casting van het duo Laurie Metcalf-Saoirse Ronan als het verbaal constant pingpongende moeder-dochterkoppel is ronduit briljant, de dialogen zijn geweldig, en het allesoverheersende ‘laat me hier uit!’-gevoel van de tienertijd zeer herkenbaar.

Bovendien wordt de film gekruid met een aantal onvergetelijke nevenpersonages: Lucas Hedges als Danny, het eerste vriendje van Lady Bird, die haar zó enorm respecteert dat hij haar borsten niet wil aanraken.
Beanie Feldstein als Julie, haar beste vriendin, die constant met overgewicht worstelt.
Of Thimothée Chalamet als Kyle, de ultracoole beau garçon van de school, op wie ze uiteraard ook een oogje heeft.

Tegelijk zeer komisch, ontroerend en levensecht: ‘Lady Bird’ is een fris tintelende filmparel die u absoluut niet mag missen.

LADY BIRD
Regie: Greta Gerwig
USA 2017, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 JUNI 2018 om 18u30
DINSDAG 5 JUNI 2018 
om 20u30
MAANDAG 11 JUNI 2018
 om 18u30

De pers over ‘Lady Bird':

‘Een doorleefd script en bijzonder geestige dialogen van Greta Gerwig, in combinatie met het briljante duo Saoirse Ronan en Laurie Metcalf, tillen deze film naar de quasi perfectie.’ (****) – De Morgen
https://www.demorgen.be/film/-lady-bird-de-meest-vermoeiende-doch-mooiste-moeder-dochterrelatie-b7354457/

‘Echt prachtig om Gerwigs hoofdpersonage Lady Bird (glansrol van Saoirse Ronan) te zien dwalen door het nu eens dromerige, dan weer duistere woud van de tienertijd.’ (***1/2) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/389025/lady-bird

‘Saoirse Ronan and Laurie Metcalf are tremendous. A moving and gloriously funny film.’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2018/feb/15/lady-bird-review-greta-gerwig-saoirse-ronan-laurie-metcalf

‘De Ierse Saoirse Ronan is perfect gecast als de soevereine én onzekere Lady Bird. Een unieke film’ (*****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/film/lady-bird-onderscheidt-zich-door-het-verhaal-van-de-moeder-die-zich-moet-losmaken~a4588902/