LA PIROGUE (Moussa Touré)

pirogue

De statistieken kennen we allemaal: duizenden Afrikanen proberen jaarlijks in gammele bootjes de riskante oversteek naar Fort Europa te maken.

In ‘La Pirogue’ geeft de Senegalese regisseur Moussa Touré een menselijk gezicht aan die statistieken.

Het verhaal begint aan de kust van Senegal: de zee is er compleet overbevist, en een andere bron van inkomsten is er niet – tenzij dan het geld dat van familieleden in Europa komt.

Voor visser Baye Laye is de rekening dan ook snel gemaakt: hoewel hij de gevaren kent, gaat hij akkoord om met zijn bootje een dertigtal kandidaat-vluchtelingen naar Spanje te varen.

Mechelen_Mondiaal_LogoHet gezelschap van dertig mannen en één vrouw is samengebracht door de alleen maar op geld beluste ronselaar Lansana: samen
moeten ze zeven dagen op het veel te kleine bootje zien te overleven.

Hoewel iedereen van het gezelschap hoopvol vertrekt, steken algauw allerlei problemen de kop op: niet alleen is de zee onvoorspelbaar, ook onderling beginnen de verschillen in geloof, nationaliteit en karakter voor spanningen te zorgen…

‘La Pirogue’ is Afrikaanse cinema van topkwaliteit: een bijzonder knap verfilmd, uitermate actueel verhaal, met prima acteerprestaties en enkele bijzonder spectaculaire zeescènes (Touré werd naar eigen zeggen zwaar geïnspireerd door ‘Master and Commander’).

LA PIROGUE
Regie: Moussa Touré
Senegal-FR 2012, 87 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 19 NOVEMBER 2018 om 20u45.

Een organisatie i.s.m. Mechelen Mondiaal.