23/3/2004: LA MEGLIO GIOVENTU (DEEL I)

147685-thumb-full-la_meglio_gioventuHet moet van ‘Il Postino’ geleden zijn dat de Italiaanse cinema nog zo’n gigantische verrassingshit scoorde als met het wonderlijke ‘La Meglio Gioventu': jazeker, er wordt in Italië heus nog wel wat anders – en beters – geproduceerd dan die niet eindigende stronzo-stroom uit Berlusconi‘s pretfabriek.

‘La Meglio Gioventu’ is een familiekroniek die opgebouwd is rond de broers Matteo en Nicola: de ene een agent, de andere een psychiater.

Aan de hand van hun levens- en familieverhaal vertelt Giordana niet alleen veertig jaar Italiaanse geschiedenis, maar maakt hij ook de balans van zijn generatie op.
De aanslagen van de Rode Brigades, meer dan dertig jaar popmuziek, het failliet van een aantal sixties-idealen, de grote overstroming van Firenze, de corruptie en het geweld van de maffia, de kleine familiegebeurtenissen en het liefdesleven van  Nicola en

Matteo: het is hier door regiseur Marco Tullio Giordana allemaal in elkaar verweven tot één magnifiek, episch geheel van in totaal zes uur film, en dat is geen minuut teveel.

‘La Meglio Gioventu’, vrienden Filmhuizers, is nu al een klassieker: bij afwezigheid aanvaarden wij alleen een doktersbriefje als geldig excuus.

Regie: Marco Tullio Giordana
I 2003, 182 min.