LA CIVIL (Teodora Ana Mihai)

In ‘Lala_civil Civil’ vertelt de Belgisch-Roemeense regisseuse Teodora Ana Mihai het verhaal van Cielo, een vrouw die in het noorden van het door drugskartels geteisterde Mexico woont.

Wanneer één van die kartels haar tienerdochter ontvoert, wendt ze zich eerst tot de – corrupte – autoriteiten, maar algauw wordt duidelijk dat hun onderzoek nergens toe zal leiden, en dat ze niet veel hulp zal krijgen in de zoektocht naar haar dochter.

Cielo laat het daar niet bij, en besluit het heft (en het recht) in eigen handen te nemen. Bij haar onderzoek krijgt ze steun van Lamarque, een militair die het niet al te nauw neemt met de regels.

Maar door zelf de zaak naar zich toe te trekken, dreigt de huisvrouw ook zelf meegezogen te worden in de spiraal van geweld.

‘La Civil’ – gebaseerd op een combinatie van ware verhalen over de vele kinderontvoeringen in het land – is een bijzonder meeslepende thriller over moederliefde, en over een moedige vrouw die koppig weigert zich in de slachtofferrol te nestelen.

De Mexicaans actrice Arcelia Ramirez draagt met haar indrukwekkende vertolking van de onverzettelijke moeder die zich niet laat afdreigen de hele film, en ook cameraman Marius Panduru levert uitmuntend werk: zijn beelden zijn gedrenkt in een duister, stoffig kleurenpalet dat de Cielo’s helletocht perfect evoceert.

Een bijzonder straf en naar de keel grijpend fictiedebuut.

Regie: Teodora Ana Mihai
B-MEX 2021, 145 min.

Deze film werd door Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 6 DECEMBER om 19u30

De op DINSDAG 28 DECEMBER om 19u30 geplande vertoning werd door de  coronamaatregelen afgelast

In de pers:
“Zonder ook maar één melodramatische kunstgreep hakt ‘La Civil’ er zó diep in. Hier zetten wij onze sombrero voor af.” (★★★★) – Humo

“’La Civil’ is een film die er niet voor terugdeinst om het geweld recht in zijn dode ogen aan te staren.” (★★★★) – De Standaard

“Het is de mix aan stijlen, invalshoeken, toonwissels, blutsen en builen waaraan ‘La Civil’ zijn langzaam hypnotiserende kracht ontleent.” (★★★★) – Focus Knack

“A gripping and heartbreaking film.” – Variety