JUST LIKE OUR PARENTS (Lais Bodanzky)

slide_still-2Rosa is een vrouw die ooit droomde van een grote carrière als toneelauteur, maar die nu moet vaststellen dat er meer geld te verdienen is met het schrijven van brochures over badkamertegels dan met toneelwerken.

Bovendien heeft Rosa wel wat anders aan haar hoofd dan toneelstukken schrijven: omdat haar man Dado ongeveer constant op reis is, moet ze zowat op haar eentje het gezin runnen en haar twee veeleisende tienerdochters opvoeden.
Dado is namelijk een antropoloog en milieuactivist die altijd wel ergens de wereld een doel vindt om zich voor in te zetten – ook al valt daar geen rooie duit mee te verdienen.

Die spreidstand tussen hoogdravende idealen en dagelijks pragmatisme ontspoort op een familiefeestje tot een zware discussie tussen Rosa en haar linkse moeder, die het werk van haar schoonzoon een stuk nobeler vindt dan dat van haar dochter.

Het gevolg is een ‘Festen’-achtige explosie, die ongewild leidt tot een bekentenis van haar moeder: Rosa is niet de dochter van haar lieve vader, wel het gevolg van een slippertje met een politicus, 37 jaar geleden. Op slag staan al Rosa’s zekerheden op wankelen…

‘Just Like Our Parents’ is een zeer fraaie familiekroniek waarin de Braziliaanse regisseuse Lais Bodanzky de vinger op een universele hedendaagse wonde legt: thirtysomething-ploetermoeders die voor de onmogelijke opdracht staan  een eigen carrière én een gezin draaiende te houden, en van wie ook nog eens verwacht wordt dat ze tegelijk moeder, manager én aantrekkelijke partner vàn kunnen zijn – want die oude rolpatronen blijken toch moeilijker af te schudden dan we allemaal dachten.

Bovendien zit Rosa als vrouw van 37 ook nog eens gevangen tussen haar (ex-)hippie-ouders aan de ene kant, en haar hipsterkinderen aan de andere kant: geen van beiden laten ze een kans onbenut om haar met de neus op de feiten te drukken. En die feiten zijn dat ze in een kleinburgerlijk en suf leventje terechtgekomen is…

De wonderlijke hoofdrol van Maria Ribeiro (uit ‘Tropa de Elite’) brengt het personage van Rosa prachtig tot leven, in een intelligente film die een familiedrama op een heel lichte, ja zelfs warme manier weet te vertellen. Aanrader!

JUST LIKE OUR PARENTS
Rege: Lais Bodanzky
BRA 2017, 102 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 26 SEPTEMBER 2017
 om 18u30
DINSDAG 26 SEPTEMBER 2017 20u30

‘Just Like Our Parents’ in de pers:

‘Rosa is een krachtig en complex personage, dat zeer sympathiek wordt neergezet door Maria Ribeiro’ (****) – Het Parool
https://www.parool.nl/kunst-en-media/just-like-our-parents~a4508217/

‘This is an impressive work, further elevated by a finely chiseled performance from actress Maria Ribeiro.’ – The Hollywood Reporter
http://www.hollywoodreporter.com/review/just-like-parents-974860

‘A story of universality and warmth, nicely told, and with an eminently likable lead turn from Maria Ribeiro.’
– Variety
http://variety.com/2017/film/reviews/just-like-our-parents-review-1201992394/

‘There’s a sunny, light-filled quality to the picture which brings a levity, even when the subject matter is bleak. An intelligent, adult picture’ – Screen Daily
https://www.screendaily.com/reviews/just-like-our-parents-berlin-review/5114891.article

‘Een mooi familiedrama uit het land van Ronaldinho’ (***) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/381037/just-like-our-parents