17/4/2012: HOW I ENDED THIS SUMMER

howiendedthissummerKort samengevat: Meteoroloog Sergei en stagair Pavel zijn de enige twee bewoners van een afgeleefd en geïsoleerd Russisch weerstation op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee.

De geroutineerde Sergei wil eigenlijk liefst zo vlug mogelijk terug naar vrouw een kind, terwijl Pavel op avontuur had gehoopt maar eigenlijk alleen maar dorre verveling kreeg.

Wanneer Sergei uit vissen is, krijgt Pavel een radioboodschap met verschrikkelijk nieuws: zelf wil hij de boodschap niet aan zijn collega overmaken, en dus besluit hij te wachten tot een schip hen van de poolbasis komt oppikken…

Goed om weten: Slapen, walrusvlees eten en naar de heliograaf turen: veel meer valt er in een weerstation boven de poolcirkel niet te beleven, maar toch slaagt regisseur Aleksei Popogrebsky erin in die weinig opwindende omgeving een beklemmende, claustrofobische en spannende atmosfeer te scheppen: zijn ‘How I Ended This Summer’ springt moeiteloos van psychologisch drama en buddy-movie naar thriller en terug.

Eén van de beste Russische films van de afgelopen tien jaar.

En tot slot: met Grigory Dobrygin, Sergei Puskepalis en Igor Chernevich, de prachtige fotografie is van Pavel Kostomarov.

HOW I ENDED THIS SUMMER (KAK YA PROVYOL ETIM LETOM)
Regie: Alexei Popogrebsky
RUS 2010,  124 min.
Dinsdag 17 april, 20.30 u.

De film is online hier te bekijken: