HAPPY END (Michael Haneke)

HappyEndAnne Laurent (de als altijd uitmuntende Isabelle Huppert) is de ijskoude mater familias van een welgestelde bourgeoisfamilie uit het Franse Calais.

Met kille berekendheid bestiert ze het door haar vader opgebouwde transportimperium, terwijl ze tegelijk haar uit elkaar vallende familie probeert samen te houden.

Haar broer Thomas probeert – terwijl zijn ex na een bizarre overdosis in de kliniek belandt – om te gaan met zijn depressieve en aan het internet verslaafde dochter Eve.
De favoriete hobby van de aan dementie lijdende vader Georges (good old Jean-Louis Trintignant) is dan weer zelfmoordpogingen ondernemen.

En dan zwijgen we nog over Annes compleet hopeloze zoon Pierre, het zwarte schaap van de familie: door zijn totale onbekwaamheid heeft hij een ongeluk laten gebeuren waardoor het bedrijf nu een gigantische schadeclaim boven het hoofd hangt.

O ja, in een achterkamer treffen we ook nog Rachid en Jamila aan, de Marokkaanse familiehulpjes die vooral verondersteld worden nederig te dienen, en verder zo onzichtbaar mogelijk te zijn.

U begrijpt: dit is een komedie, maar dan wel eentje van de inkzwarte soort, want het beeld dat Michael Haneke (‘Das Weisse Band’, ‘Amour’, ‘Caché’…) hier van de welgestelde Europeaan anno 2017 schetst, is er niet meteen een om trots op te zijn.

Jawel, economisch doen we het top, maar moreel en emotioneel zijn we met zijn allen zo goed als compleet bankroet – en de gigantische hoeveelheid likes die we met zijn allen op Facebook of Instagram verzamelen zal daar niets aan veranderen.

Of laat Haneke onverwacht toch nog een happy end uit de kast vallen?
Come and see!

HAPPY END
Regie: Michael Haneke
F 2017, 105 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 26 DECEMBER 2017 om 20u30
MAANDAG 8 JANUARI 2018 om 18u30

‘Happy End’ in de pers:

‘Een secuur, indringend en geestig drama.’ (****) – De Volkskrant
https://www.volkskrant.nl/recensies/haneke-levert-met-happy-end-secuur-indringend-en-geestig-drama-af-over-gevolgen-van-nalatigheid~a4538921/

‘A stark, unforgiving and gripping satire on bourgeois Europeans’ (*****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2017/may/21/happy-end-review-michael-haneke-isabelle-huppert-cannes-2017

‘Harrowing business as usual.’ - Indiewire
http://lwlies.com/festivals/happy-end-cannes-film-festival-review/

‘Dit is Haneke op z’n vrolijkst en misschien ook op zijn meest cynisch.’ (****) – Trouw
https://www.trouw.nl/cultuur/happy-end-verbeeldt-in-alles-de-ondergang~af20404d/

”Happy End’ brings out the dark wit in the Austrian master.’ – Sight & Sound
http://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/reviews-recommendations/happy-end-michael-haneke-family-blowout