Green Screen: THE BIGGEST LITTLE FARM (John Chester)

BIGGEST-Little-Farm_2
2011: John en Molly Chester zijn documentairemakers die door hun huisbaas gedwongen worden te kiezen tussen hun hond of hun appartement.

De gedwongen verhuis die daarop volgt (want jawel: ze kiezen voor hun hond!) is de trigger voor een totale ommekeer in hun leven.

Want als ze dan toch ergens opnieuw moeten starten, kunnen ze dan niet evengoed kiezen voor hun ultieme droom?

Die droom is een eigen boerderij te hebben waar alle fauna en flora in harmonie met elkaar leeft, zonder pesticiden, chemicaliën en wreedheid tegen dieren.

Een locatie vinden is geen probleem, want in Moorpark in Ventura Country, Californië is de ruimte die ze nodig  hebben om hun droom waar te maken beschikbaar. Alleen: John & Molly kennen eigenlijk zo goed als niks van landbouw, en bovendien is de grond in Moorpark dor, schraal en uitgeleefd.

Maar met het advies van de hippie-achtige biolandbouw-expert Alan York besluiten ze

VELT_logonatuurpunthet er toch op te wagen, én hun avonturen te filmen: als de boerderij mislukt, hebben ze dan toch een documentaire.

Geregeld botst de droom van John & Molly keihard op de realiteit: water is (te) schaars, coyotes komen al hun kippen afslachten, ze kampen met een invasie van slakken en de Californische bosbranden bedreigen zelfs de hele boerderij.

Bovendien lijkt door hun diervriendelijke filosofie de boerderij soms meer op een soort gratis Lunch Garden voor alle dieren en vogels uit de ruime omgeving dan op een rendabele broodwinning.

Maar ondanks de talrijke problemen bewijzen ze met veel inventiviteit en hard werk dat een duurzame eco-boerderij zonder monocultuur wél mogelijk is: Apricot Lane Farm groeit uit tot één van dé toonaangevende Californische adresjes voor wie bioproducten wil.

Kortom: een bijzonder inspirerende film over het najagen van een droom, over hoe zelf de handen uit de mouwen te steken én over de voordelen van duurzame landbouw.

Extra bonus: omdat John Chester al een bekroond documentairemaker was, is de natuur in ‘The Biggest Little Farm’ ook nog eens adembenemend mooi gefilmd. Aanrader!

THE BIGGEST LITTLE FARM
Regie: John Chester
USA 2018, 92 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
MAANDAG 23 SEPTEMBER 2019 om 20u30.

Een vertoning in het kader van onze Green Screen-reeks!

In samenwerking met VELT Mechelen en Natuurpunt Mechels Rivierengebied.

Gevolgd door een Q&A met Patrick Jacoby van Het Gulden Gehucht.

In de pers:
‘Met enorm veel detail observeert John Chester met zijn camera de ongelofelijke pracht van de natuur in zijn eigen achtertuin. En de liefde waaruit deze film tot stand is gekomen maakt hem uiterst inspirerend.’ (****1/2) – FilmTotaal 
https://www.filmtotaal.nl/recensie/13535

‘This is a beautiful film to watch with a fantastic score behind it. It’s impossible to walk away from ‘The Biggest Little Farm’ and not think we, as the shepherds of the Earth, could be doing this a whole lot better.’ – Film Threat
https://filmthreat.com/reviews/the-biggest-little-farm/

‘Ondanks de indrukwekkende fotografie is de grootste verdienste van ‘The Biggest Little Farm’ zijn doel en mogelijke impact. Door te informeren over ecofarming op deze soms emotionele, steeds toegankelijke manier, kan de docu aanzetten om na te denken over onze plaats in de natuur.’ – Filmmagie
https://www.filmmagie.be/review/biggest-little-farm 

‘Een verplichte must see voor iedere klimaat-pessimist, milieu-egoïst én iedere natuurliefhebber.’ – De Filmrecensent
https://www.defilmrecensent.nl/recensie/the-biggest-little-farm/rick-schuttinga

‘A fascinating, absorbing ecological parable.’ – Entertainment Voice
http://entertainmentvoice.com/2019/05/09/the-biggest-little-farm-documents-one-couples-journey-to-farm-in-harmony-with-nature/

‘A rare and beautiful film’ – Review Express
http://reviewexpress.com/movies/biggest-little-farm/