FRANTZ (François Ozon)

frantz-1-620x409Duitsland, anno 1919: Anna Hoffmeister rouwt om haar verloofde Frantz, één van de vele slachtoffers van de Groote Oorlog. Ook zijn ouders – een dokter en zijn ietwat bazige vrouw – gaan zwaar gebukt onder het verlies hun enige kind.

Wanneer op een dag een Fransman opduikt bij het graf van Frantz, valt dat eerst niet in goede aarde: want Frankrijk, dat is toch het land dat Frantz vermoord heeft?
Maar Adrien – zo heet de Fransman – blijkt Frantz goed gekend te hebben, en even hard te rouwen als zijn “vijanden”…

Met ‘Frantz’ – een subtiele maar niet mis te verstane aanklacht tegen het nationalisme -bewijst François Ozon andermaal dat hij Frankrijks beste en meest veelzijdige regisseur
is: van erotische thriller (‘Swimming Pool’) tot komedie (‘Potiche’) en van musical (‘8 Femmes’) tot sociale film (‘Le Refuge’), hij kan het allemaal, en allemaal even goed, en deze magistrale nieuwe toont aan dat hij ook het historisch drama perfect in de vingers heeft.

Maar hoe uiteenlopend de genres waarin Ozon werkt ook zijn, één constante overheerst zijn films: ze draaien altijd rond ijzersterke vrouwenrollen. Iets dat is in deze ‘Frantz’ niet anders, dankzij een ronduit fenomenale Paula Beer als Anna.

Bovendien is de regie zoals altijd bij Ozon strak en stijlvol: deze keer koos hij voor tijdloos zwart-wit (gefilmd door Pascal Marti), wat een serie adembenemende scènes oplevert – alleen al het laatste shot van de film is uw entreeticket waard.

En voor wie de leermeesters van Ozon wil leren kennen: ‘Frantz’ is gebaseerd op ‘Broken Lullaby’, de pacifistische klassieker uit 1932 van de grote Ernst Lubitsch.

FRANTZ
Regie: François Ozon
F 2016, 111 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 1 NOVEMBER 2016 
om 18u30
DINSDAG 1 NOVEMBER 2016 om 20u30
MAANDAG 21 NOVEMBER 2016
om 20u30

 De pers over ‘Frantz':

‘Paula Beer zet één van de mooiste vrouwenrollen neer die we tot nu toe gezien hebben in het werk van de filmmaker die vrouwelijke invalshoeken vindt waar anderen niet zoeken.’ (****) – De Morgen
http://www.demorgen.be/film/francois-doet-het-met-frantz-in-het-duits-oorlog-brengt-alleen-kommer-en-kwel-bcde9bc1/

‘Wij zijn als een blok voor deze film gevallen’ (***) – Humo
http://www.humo.be/filmreviews/369005/frantz

‘Een rijk geschakeerd, scherp geobserveerd menselijk drama.’ – Filmmagie
http://www.filmmagie.be/review/frantz

‘A superbly assembled period piece.’ – The Hollywood Reporter
http://www.hollywoodreporter.com/review/francois-ozons-frantz-venice-review-923904

‘Thrilling to watch; Paula Beer is stunning in her role.’ (****) – The Guardian
https://www.theguardian.com/film/2016/sep/10/frantz-review-francois-ozon-toronto-film-festival-tiff