FOXCATCHER (Bennett Miller)

foxcatcherRegisseur Bennett Miller schonk ons eerder al het ijzersterke ‘Capote’, en voegt daar nu  het zowaar nog straffere ‘Foxcatcher’ aan toe.

Net als zijn biopic over Truman Capote is ook dit magistrale, beklemmende ‘Foxcatcher’ gebaseerd op ware gebeurtenissen: Mark en Dave Schultz zijn twee worstelende broers, die onder de hoede genomen worden door de extreem patriottistische multimiljardair John DuPont, de erfgenaam van het gigantische DuPont Chemical-imperium.

DuPont leeft al zijn hele leven in de schaduw van zijn moeder, maar de mentaal labiele man wil het Amerikaanse nationale worstelteam gebruiken als speeltje om eindelijk zélf op de voorgrond te kunnen treden – voor minder dan Amerikaans Olympisch goud doet

DuPont het niet, en om dat te bereiken moeten de twee broers al zijn psychologische grillen volgen.

Voor wie zich laat afschrikken door het onderwerp: ‘Foxcatcher’ is géén worstelfilm, wél een film waarin de duistere onderkant van de Amerikaanse droom haarfijn blootgelegd
wordt, en waarin egocentrisme, megalomanie, nationalisme, psychologische oorlogsvoering en ongebreidelde zucht naar succes en geld voor een explosieve cocktail zorgen.

Miller schept met de hulp van cameraman Greig Fraser een constant dreigende sfeer die de kijker vanaf minuut één in de greep houdt. Voeg daarbij de toch wel zéér verrassende – of zeg maar: ronduit indrukwekkende – acteerprestaties van komiek (!) Steve Carell en Channing Tatum, en het resultaat is een klein meesterwerkje. Kijken!

FOXCATCHER
Regie: Bennett Miller
USA 2014, 122 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 28 APRIL 2015 
om 20u30

De pers over ‘Foxcatcher':

‘Een beklemmend suspensedrama dat aanzwelt tot een donkere parabel over de Amerikaanse Droom’ (Focus Knack)
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/film-van-de-week-foxcatcher-beklemmend-suspensdrama/article-normal-536243.html

‘Foxcatcher is een fascinerend – op ware feiten gebaseerd – (moord)drama’ (****)(De Morgen)
http://www.demorgen.be/film/-foxcatcher-getikte-weldoener-legt-worstelkampioen-om-a2229708/

‘Een indrukwekkend drama waarin de langzaam aanzwellende ondertonen van doem culmineren in een verpletterend crescendo.’ (*****)(De Telegraaf)
http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/23700565/__Filmrecensie__Foxcatcher__.html

‘Miller excelleert in sfeerschepping en karaktertekening’ (****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/foxcatcher

‘Steve Carell excels: he is unrecognisable – and wonderful – as the strange, sports-obsessed millionaire who lost the battle against his own demons’ (****)(The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2015/jan/11/foxcatcher-review-steve-carell-excels-real-life-tragedy-wrestling-schultz

‘Eén van de betere drama’s van de laatste jaren, Channing Tatum zet een indrukwekkende rol neer.’ (****) (De Filmblog)
http://defilmblog.be/archive/2015/02/25/foxcatcher-2014-review-steve-carell.html