A MOST VIOLENT YEAR (J.C. Chandor)

mostviolentyearSupertalent J.C. Chandor leverde met zijn ‘Margin Call’ al een uiterst stevig visitekaartje af, maar met zijn ijzersterk, duister misdaaddrama ‘A Most Violent Year’ doet hij zowaar nog beter.

In dit naar meesterwerken als ‘The Godfather’ en ‘The French Connection’ neigende magnum opus volgt hij de immigrant Abel Morales, die in 1981 zijn wankelende zaak én zijn familie overeind probeert te houden.

Geen makkelijke opdracht, want 1981 zal de geschiedenis ingaan als het meest gewelddadige jaar uit de geschiedenis van New York: corruptie viert hoogtij, de maffia

floreert, criminaliteit is alomtegenwoordige en burgerwachten nemen de taken van de machteloos toekijkende politie over…

Verwacht echter geen knallende schietpartijen of maffia-clichés: ‘A Most Violent Year’ moet het vooral hebben van het adembenemende scenario, de knetterende dialogen en het indrukwekkend acterende duo Jessica Chastain-Oscar Isaac (met een prestatie die naast het beste van Al Pacino kan staan).

De film werd bovendien prachtig gefotografeerd door David Lowery, die eerder ook al ‘Ain’t Them Bodies Saints’ van zijn unieke look voorzag.
En let ook op de soundtrack van Alex Ebert, die zich liet inspireren door de seventies electropunk-pioniers van Suicide.

Niet te missen!

A MOST VIOLENT YEAR
Regie: J.C. Chandor
USA 2014, 122 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 5 MEI 2015 
om 20u30

De pers over ‘A Most Violent Year':

‘Een gracieus misdaaddrama waarin de iconische contouren van Coppola’s ‘The Godfather’ te bespeuren zijn’
(Knack Focus)
http://focus.knack.be/entertainment/film/film-van-de-week/a-most-violent-year-gracieus-misdaaddrama/article-normal-530297.html

‘Een sfeervolle misdaadprent van één van de meest beloftevolle Amerikaanse cineasten’ (***) (Humo)
http://www.humo.be/filmreviews/319061/a-most-violent-year

‘Een film om van te snoepen’ (****) (Filmmagie)
http://www.filmmagie.be/review/most-violent-year

Bekijk de recensie van Mark Kermode (BBC & BFI):

 

‘Chastain is terrific as the Lady Macbeth power behind the throne’ (****) (The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2015/jan/25/a-most-violent-year-review-jessica-chastain