23/3/2010: FISH TANK

miaDe rebelse puber Mia leeft samen met haar moeder Joanne en haar vuilgebekte zus Tyler in een grauwe flat ergens in Essex.

Mia wil affectie, maar de communicatie verloopt vooral via agressie en gesnauw.
En dus zoekt ze een uitweg in dansen en hiphop, de enige échte uitlaatklep die ze heeft.

Goed om weten: de Britse cineaste Andrea Arnold is met Fish Tank pas aan haar tweede langspeelfilm toe, maar heeft al wel een oscar en twee juryprijzen van het festival van Cannes in de kast staan.

Haar invloeden? Ken Loach, Tarkovski, de gebroeders Dardenne en Terence Malick zijn de namen die het meest opduiken, en in Fish Tank is te zien waarom.

Het is een rauw en bijwijlen hard sociaal drama dat de kijker dwingt over morele keuzes na te denken, maar dat – dankzij de levenskracht en energie van Mia -tegelijk hoop biedt.

De titel is overigens een metafoor voor het leven van de hoofdpersonages: opgesloten in een kleine, claustrofobische ruimte, waarin ze als een stel haaien constant tegen de wanden van een aquarium aanbotsen.

En tot slot: de debuterende Katie Jarvis is uitmuntend in de hoofdrol: ze werd enkele dagen na de première van Fish Tank dan ook meteen opgepikt door één van Hollywoods grootste agencies.
Het opvallende camerawerk is van Robbie Ryan.

FISH TANK
Regie: Andrea Arnold.

Groot-Brittannië 2009, 123 min.