17/5/2011: DIE FREMDE

fremde3Kort samengevat: De jonge Turkse Umay zit gevangen in een gedwongen huwelijk, waarin zij en haar zoontje Cem bovendien geregeld slaag krijgen van haar opvliegende echtgenoot.

Na de zoveelste mishandeling besluit ze Istanbul en haar man achter zich te laten, en terug te keren naar haar ouders en broers in Berlijn.

Maar daar vindt ze echter weinig (of zeg maar: totaal géén) begrip, want de eer van de familie staat op spel. En om de familie-eer te beschermen is alles toegestaan – tot en met moord.

Goed om weten: In haar inmiddels al diverse malen bekroonde debuutfilm ‘Die Fremde’ pakt de Oostenrijkse schrijfster/regisseuse Feo Aladag meteen een zeer zwaar beladen thema aan: dat van de eremoorden.

Aladag: ‘Veel Duitse burgers van Turkse origine liggen -begrijpelijk- in de knoop met zichzelf: in Duitsland voelen ze zich Turks en ongewenst, in Turkije voelen ze zich Duits. Ik denk dat een van de redenen waarom die jongere generatie vandaag terugkeert naar de traditionele waarden de sociale uitsluiting is.’

En tot slot: De hoofdrol in dit indrukwekkende familiedrama wordt vertolkt door Sibel Kekilli, u ongetwijfeld nog bekend uit ‘Gegen Die Wand’.

DIE FREMDE
Regie: Feo Aladag
D-TR 2011, 119 min.
Dinsdag 17 mei, 20.30 u.