D’ARDENNEN (Robin Pront)

4035463

Enkele jaren geleden kon u in het Filmhuis ‘Injury Time’ zien, een excellente kortfilm van de jonge Antwerpse regisseur Robin Pront met Matthias Schoenaerts in de rol van een voetbalhooligan.
Een film die héél veel talent verraadde, en dat talent komt er nu ook helemaal uit in ‘d’Ardennen’, Pronts ijzersterke langspeeldebuut.

Normaal had Schoenaerts opnieuw de hoofdrol moeten spelen, maar helaas moest hij op het laatste moment afzeggen. Geen nood echter, want vervanger Kevin Janssens zet in ‘d’Ardennen’ de rol van zijn leven neer.

Janssens speelt Kenny De Swaef, die samen met zijn broer Dave (een prima Jeroen Perceval) een carjacking opzet. Wanneer die mislukt mag Kenny een paar jaar gaan
brommen, terwijl Dave erin slaagt uit de klauwen van de politie en het gerecht te blijven.

Tot daar nog geen écht probleem, ware het niet dat Dave tijdens de gevangenisstraf van
Kenny een relatie begint met Sylvie, diens ex (Veerle Baetens). Hoe dat opbiechten aan de uiterst explosieve, van een zéér kort lontje voorziene Kenny?

‘d’Ardennen’ heeft alles wat een goede thriller annex familiedrama behoeft: een razend spannend script, levensechte dialogen, een stel prima acteurs en bovenal een regisseur die zijn vak tot in de puntjes beheerst, en die zijn publiek in een rotvaart weet mee te zuigen naar een geweldig slotakkoord.

Hulde ook voor het camerawerk van Robrecht Heyvaert, die de twee marginale broers en de troosteloze omgeving van het Antwerpse Sportpaleis wist te vatten in de juiste grijzige, mistige tinten.

Zoals Pront het zelf zou zeggen: golle komt toch kaaike, zekerst?

D’ARDENNEN
Regie: Robin Pront
B 2015, 93 min.

Deze film werd in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 15 DECEMBER 2015
om 18u30
DINSDAG 15 DECEMBER 2015 om 20u30