Ciné-concert: BUNUEL/MELIES + AUSTBO, GEBRUERS & GOUDBEEK live!

le-voyage-dans-la-luneUPDATE: door een griepaanval kan Oscar Jan Hoogland vanavond helaas niet optreden.

Het goede nieuws: ‘Un Chien Andalou’ zal nu van een live-soundtrack voorzien worden door Harald Austbo (cello én stem!), die de film eerder al begeleidde in het Amsterdamse filmmuseum Eye.

Bij de Méliès-films wordt Oscar Jan Hoogland aan de piano vervangen door Seppe Gebruers, in 2014 nog bekroond met de SABAM Jazz Award. Alstublieft!

————
Wegens succes verlengd: het BRAND! NL-jazzfestival!

Bij de eerste editie vorig jaar presenteerden we u de magistrale live-soundtrack van André Goudbeek bij ‘Nanook’, dit jaar kunnen we uitpakken met twee absolute grootmeesters van de (stille) filmkunst met live-begeleiding door drie topmuzikanten uit de hedendaagse jazz.

Om te beginnen tonen we u een selectie uit het enorme repertoire kortfilms van de Franse filmpionier Georges Méliès, samengesteld en van een live-soundtrack voorzien door André Goudbeek (altsax, basklarinet en bandoneon) en Oscar Jan Hoogland (piano).

Méliès – een voormalige goochelaar – maakte aan het begin van de twintigste eeuw furore met vele tientallen uiterst inventieve, grappige filmpjes die op kermissen en in rondreizende theaters vertoond werden (de bioscoopzaal moest nog uitgevonden worden).

Zijn klapstuk was ‘Le Voyage Dans La Lune’, zowat de ‘Star Wars’ van zijn tijd, en misschien wel de eerste langere science fiction-film uit de geschiedenis.

Met zijn fantastische special effects (daarvoor kwam Méliès’ goochelopleiding hem goed van pas), fantasierijke beelden en alomtegenwoordige humor is ‘Le Voyage Dans La Lune’ een film die ook meer dan honderd jaar later nog van begin tot eind blijft fascineren.

Na zijn hoogdagen dreigden Méliès en zijn films compleet in de vergetelheid te raken, tot de surrealisten eind jaren ’20 zijn werk herontdekten, hem (terecht) in ere herstelden en hem als één van dé pioniers van de surrealistische film bestempelden.

Un_Chien_AndalouWaarmee we meteen bij ‘Un Chien Andalou’ terechtkomen, het choquerende, surrealistische meesterwerk waarmee Luis Bunuel in 1929 een gigantisch succès de scandale scoorde – wie de film ziet zal meteen begrijpen waarom.

De op dromen van Bunuel en zijn kompaan Salvador Dali gebaseerde beeldenstorm veranderde de loop van de filmgeschiedenis compleet, en blijft tot op de dag van vandaag bijzonder invloedrijk in de film en de populaire cultuur: van David Lynch tot de Pixies, allemaal lieten ze zich rijkelijk inspireren door Bunuels film.

‘Un Chien Andalou’ wordt begeleid door Oscar Hoogland (piano) en Natalio Sued (zang, klarinet), die de film live van een nieuwe tango-jazz-soundtrack zullen voorzien.

Niet te missen!

LE VOYAGE DANS LA LUNE + MELIES-selectie
Regie: Georges Méliès
F 1896-1913
+
UN CHIEN ANDALOU
Regie: Luis Bunuel
F 1929, 21 min.

Deze films werden in Filmhuis Mechelen vertoond op:
DINSDAG 9 FEBRUARI 2016
om 20u30
rand_jazzfestival_web

Een organisatie in de RAND! van het BRAND! NL-jazzfestival

In samenwerking met kc Nona en Cultuurcentrum Mechelen