7/6/2016: BELGICA + FILMHUIS-SLOTFEEST met PARDON SERVICE!

belgicaParty party party!

Onze slotfilm voor het Filmhuisseizoen 2015-16 kon uiteraard niet anders dan het hedonistische festijn ‘Belgica’ worden: het verhaal van ‘Belgica’ is gebaseerd op dat van de Charlatan, het bekende/beruchte Gentse café annex nachtclub annex concertzaal, dat ooit uitgebaat werd door de vader van regisseur Felix Van Groeningen, en waar hij en zijn broer als tieners nog pinten getapt hebben.

Het is ook een broederverhaal dat – tussen de wilde feestnachten, de wilde rock-‘n-roll en de sloten bier door – de levensader van ‘Belgica’ vormt.

Jo neemt een Gents café over, en met de hulp van zijn broer Frank (geweldig vertolkingen van Stef Aerts en nieuwkomer Tom Vermeir) wordt het vieze hol algauw dé plaats waar zowat iedereen naartoe trekt voor leute en vermaak. En het rock-‘n-rollgehalte wordt nog flink wat verhoogd als ze in een zaaltje achter het café concerten en feesten beginnen te organiseren.

Maar het wilde leven zet niet alleen de lever en de gezonde nachtrust van Frank zwaar onder druk, maar ook de relatie met zijn vriendin Isabelle (Charlotte Vandermeersch) én zijn broederband met Jo…

‘Belgica’ vat perfect de bijna surrealistische spirit van het Belgische nachtleven: één lange nonstop aaneenschakeling van bijna surrealistische cafétaferelen, vol gezuip, gelach, een overlopend toilet, gedans, gedoe met buitenwippers, katers, politie-invallen wegens burengerucht, méér gezuip, méér gelach, méér gedans, wazige herinneringen, belastingproblemen en NOG meer gezuip – en als gevolg van al dat gezuip uiteraard ook de onvermijdelijke knokpartij tussendoor.

En dat allemaal op een soundtrack die gaat van rockabilly tot fanfare, en van punk tot afro – de uitmuntende klankband van de film is overigens samengesteld door de broertjes Soulwax, die net zoals Van Groeningen zowat opgegroeid zijn in het Gentse uitgaansleven.

Hun muziek, de geweldige hoofd- én bijrollen, het camerawerk van Ruben Impens en het excellente scenario van Van Groeningen en Arne Sierens zorgen ervoor dat de meer dan twee uur durende film voorbijvliegt zoals een wild weekend voorbijvliegt: met een verschrikkelijke rotvaart.

Traditioneel zorgen we bij de slotvoorstelling van het seizoen ook voor een spetterend Filmhuis-slotfeest, waarbij we onze (alsmaar talrijker wordende) trouwe bezoekers trakteren op hapjes en drank én enkele andere extra’s, zoals daar zijn: een optreden van Pardon Service!

Zo hebben we een filmpje teruggevonden van een soort Mechelse Belgica uit de jaren zeventig: het café waarachter het Filmhuis veertig jaar geleden zijn eerste eigen filmzaaltje bouwde.
Komt dat zien, komt dat zien!

BELGICA + FILMHUIS-SLOTFEEST 2015-16!

Regie: Felix Van Groeningen
B 2016, 125 min.

Dinsdag 7 juni, 20u30

‘Belgica’ in de pers:

‘Klasse bij de tap.’
(****) (HUMO)
http://www.humo.be/filmreviews/361607/belgica-klasse-bij-de-tap

”Belgica’ is een krachttoer, een bedwelmende visuele en auditieve trip door het nachtleven.’ (****)(Filmmagie)
http://filmmagie.be/review/belgica

‘Een oor vol verderf.’ (****)(De Morgen)
http://www.demorgen.be/muziek/-belgica-een-oor-vol-verderf-b1352dab/

‘Een energieke toogtrip vol seks, drugs, rock-‘n-roll en breekbare broederliefde.’(****)(Knack Focus)
http://focus.knack.be/entertainment/film/belgica-energieke-toogtrip-vol-seks-drugs-rock-n-roll-en-breekbare-broederliefde/article-review-672353.html

‘Big-picture cliches aside, this truth-blurring but thoroughly convincing portrait makes its case via the details.’ (Variety)
http://variety.com/2016/film/festivals/film-review-belgica-1201685368/

‘Behind the joyful nihilism of messy nights out and a great Soulwax soundtrack, Felix van Groeningen’s drama is an accurate portrayal of all those ‘wtf’ moments.’(****)(The Guardian)
http://www.theguardian.com/film/2016/jan/22/belgica-review-a-realistic-tale-of-hedonism-gone-wrong

‘Een mozaïek aan verhalen.’ (setverslag + interview in Knack Focus)
http://focus.knack.be/entertainment/film/belgica-nieuwe-film-van-felix-van-groeningen-is-een-mozaiek-aan-verhalen/article-normal-527531.html